Kitap Tanıtımı |
Dr. Vahit Göktaş
Arka Kapaktan:
Kelâbâzi, hicri IV yüzyıl İslâm dünyasında, düşünce ve siyaset alanında büyük çalkantıların meydana geldiği dönemde yaşamış bir mutasavvıftır. O, İslam ilminin önemli merkezi olan Buhârâ'da yetişen, o bölgenin kültürüyle yoğrulan önemli bir ilim adamıdır.
Kelâbâzî, tasavvufun doğuş devrinde yaşaması, Rûzbarî (369/979), Nasrabazî (367/977), İbn Hafîf (372/982) ve Şiblî /334/945) gibi zamanının büyük sûfileriyle çağdaş olması, sûfiliğin gelişme ve ilerleme sürecini bizzat müşahade etmesi açısından önemlidir.
Kelâbâzi'nin sünni sufiliğin mahiyeti, doğuşu ve gelişmesi, mutasavvıfların düşünceleri ve yaşayışları hakkında verdiği bilgiler önemli birer belge hüviyetindedir.
Kelâbâzi'nin Ta'arrufu, sufilik tarihini ve tasavvufi kavramları sistematik bir tarzda tanıtması açısından en mühim kaynak eserdir. Tasavvufla ilgili hemen bütün konulardan bahseden, tasavvuf tarihi ve doktrini ile ilgili temel bilgiler veren, sufilerin tecrübelerinden söz eden bu eser, Kelâbâzi tarafından ömrünün sonuna doğru kaleme alınmıştır.
Dr. Vahit Göktaş'ın doktora tezi olarak hazırladığı bu kitap, Kelâbâzi ekseninde, hicri IV. Asır Buhârâsı'nın tasavvuf dünyasını ele almaktadır. |