Kitap Tanıtımı |
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Anayasa ile kurulmuş en büyük kamu tüzel kişisidir. Devletin tüzel kişiliği -Maliye Hazinesi- bünyesinde toplanmıştır. Devlet ya da kamu tüzel kişileri giderek artan kamu hizmetlerini yerine getirirken, diğer, kaynakların yanında taşınmaz mallara da ihtiyaçları vardır. En basit anlamıyla kamu hizmetlerinin görülmesinde arsa, bina gibi taşınmazlar büyük önem taşımaktadır. Bu mallar hukuksal bakımdan özel mülkiyetteki mallardan farklı olduğu gibi kendi aralarında da farklılıklar göstermektedir. Elde edilmeleri, yararlanma koşulları, elden çıkarılması bakımından değişik kurallara bağlıdır. İdarenin hizmet görebilmesi için kullandığı binanın statüsü farklı olduğu gibi gelir getiren bir taşınmazının da statüsü farklıdır. Yine aynı şekilde ormanların ve kamunun kullandığı kıyılarında statüsü farklıdır. Bu kadar farklı yapıya sahip Hazine gayrimenkullerinin yönetimi de farklılıklar göstermektedir.
Maliye Bakanının 2008 yılında yapmış olduğu açıklamaya göre; mülkiyeti Hazineye ait 2 milyon 2 bin 682 adet tescilli taşınmaz bulunmaktadır. Hazineye ait gayrimenkullerin kapladığı alan da 138 milyar 132 milyon 8 bin 820 metre kareye ulaşmaktadır. Bunun 95 milyar 376 milyon 722 bin metre karelik bölümünün orman, tarlaların 18 milyar 916 milyon 650 bin, arazilerin 18 milyar 342 milyon 512 bin, orta mallarının 2 milyar 216 milyon 818 bin, arsaların da 1 milyar 201 milyon 577 bin metre karelik bir alan oluşturduğu, Bağ bahçelerin kapladığı alanın ise 692 milyon 235 bin metre kareyi, binaların kapladığı alan ise 571 milyon 584 bin metre kareyi bulduğu bilinmektedir. Yani Anayasa ile kurulmuş en büyük kamu tüzel kişisi olan Devlet -Gayrimenkul Zenginidir-
Bu kadar gayrimenkule sahip olan Devletin söz konusu gayrimenkullerini verimli bir şekilde kullanıp kullanmadığı da her zaman tartışma konusu olmuştur.
Bu çalışma ile Hazine gayrimenkulleri ile ilgili meri kanunlar içinde serpiştirilmiş, dağınık haldeki yasalar bir araya getirilmeye çalışılmış, söz konusu yasalar açıklanırken yargı kararlarına, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve Milli Emlak Genel Müdürlüğünün genelgelerine de yer verilmeye çalışılmıştır.
Faydalı olması dileği ile. |