Kitap Tanıtımı |
Hava hukuku iç hukuk ile uluslararası hukukun kesişme noktalarından birisi olmasının yanı sıra çeşitli yönleriyle hem özel hukuku hem de kamu hukukunu ilgilendirmektedir. Kapsamı bu denli geniş ve hukuk dalları arasında multidisipliner bir çalışmayı gerektiren hava hukuku güncel gelişmeler çerçevesinde yeni yorumlara, yöntemlere ve fikirlere ihtiyaç duymaktadır. Uygulamadan kaynaklanan oldukça fazla sorun bulunmaktadır. Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi çatısı altında düzenlenen Hava Hukuku Sempozyumunun temel amacı da bu sorunlara dikkat çekmek olmuştur. Sorunların hepsine yönelik çözüm önerilerinin sunulmasının sadece bu sempozyumla sağlanabilmesi mümkün olmasa da, hava hukukuna ilişkin farklı pek çok konuda değerlendirmeler yapılarak dinleyicinin çeşitli hususlarla ilgili bilgi sahibi olması sağlanmıştır.
Teknolojide meydana gelen yeni gelişmelere bağlı olarak ulus ötesi bir nitelik kazanan hava hukuku, hem devletlerin ulusal çıkarlarını hem de uluslararası toplumun ihtiyaçlarını güncel gelişmeler ışığında dengelemeye çalışmaktadır. Yeni buluşlar, sivil havacılıktan askeri harekâtlara kadar pek çok alanda uygulanmakta, bu durum da ulusal ve uluslararası hukuk kurallarını etkilemektedir. Sempozyumda hava taşımacılığından askeri gerekliliklere kadar hava hukukuna ilişkin konular ele alınmıştır. Uygulamadan kaynaklanan sorunlar hakkında uygulayıcıların gözüyle ve doktriner yaklaşımla değişik bakış açıları ortaya konmuştur. Yapılan tartışmalarla hava hukukunda daha iyi bir hukuk düzeninin oluşturulmasının nasıl sağlanacağı üzerinde durulmuştur.
Hava Hukuku Sempozyumunun, katılımcıların fikir ve görüşleriyle belirli bir algıyı yarattığı kanaatindeyim. Bu sempozyumun hava hukukunda gerçekleştirilen diğer bilimsel toplantılar ve akademik çalışmaların sağladığı sonuçlara da katkıda bulunacağını değerlendirmekteyim. |