Kitap Tanıtımı |
Şifalı bitkilere dair 40'ın üzerinde kitap mevcuttur. Bunları bir çoğu bir kaç kitabın tercümesinden ibaret olup, sınırlı bilgiler ihtiva etmektedir. Elinizdeki eser 40'ın üzerindeki kitabın taranması olduğu gibi bizzat deneyerek elde ettiği bilgileri de bulundurmaktadır. Ayrıca araştırmalarımı da bir araya getirip kitaba ekledim.
Bitkilerle tedavi binlerce yıllık tecrube ile ortaya çıkmış ve bugün yeniden alakamızı celbederek günlük hayatımızda daha sıkça kullanmaya başlanmıştır. Halihazırda gelişmiş uzakdoğu ülkelerinde şifalı bitkilerden müteşekkil terkipler uygulanmaktadır.
Bitkilerle tedaviye başlamadan önce hastalığın teşhisinin konulmasında fayda vardır. Kesin netice alabilmek bununla mümkündür. Bilinen hastalıklarda tarif edilen kullanma şekillerine uyulduğu takdirde kısa zamanda sonuç alınabilir.
Şunu da akıldan çıkarmamak lazım her bitki her insanın bünyesine aynı şekilde faydalı olmayabilir. Dahası birileri için faydalı olan bir bitkinin bir başkasında rahatsızlık yapabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu bilgileri tabiblerimizin ve işinin ehli fitoterapistlerimizin teşhis ve tedavilerini yabana atmadan icra etmek gerekir.
Tıbbi bitkilerle tedavide hastalığın şekline göre 1 günde hatta 1 sefer kullanmakla bile netice alınabileceği gibi bazen 1 hafta 1 ay hatta 2-3 ay gibi tedaviye devam mecburiyeti olabilir. Tıbbi bitkilerin etkileri nisbeten yavaş fakat kesin faydalıdır.
Bazı basit bilinen hastalıkların bitkilerle tedavisinde kısa zamanda netice alınamıyorsa teşhis için bir doktora başvurmak gerekir. (İshal, kabızlık, mide bulantısı, karın ağrısı, sinirlilik vs. gibi hallerde) her halukarda evvela teşhis konmalı sonra tedaviye geçilmelidir.
Peygamber (S.A.V)'in kendisinin tedavi olması, ev halkından ve ashabından hastalananlara tedavi olmalarını emretmesi, bu konudaki yol göstericiliğinin bir işaretidir.
Zaten insan sıhhatte olmazsa, varlığı neye yarar. Dünyevi ve uhrevi muvaffakiyetler vücudun sıhhatine bağlıdır.
Vaktiyle dünyaya hükmeden Kanuni Sultan Süleyman tarihi söylemiyle ne güzel ifade etmiştir.
Halk içinde muteber bir nesne yok, Devlet gibi
Olmaya devlet cihanda bir nefes, Sıhhat gibi.
Tahsin Palaz |