Kitap Tanıtımı |
Hacı Bektaş Veli 13 üncü yüzyılda yaşamış, özellikle Anadolu Türk kültür, düşünce ve inanç dünyasında derin izler bırakmış bir büyük toplum önderi ve gönül Eridir.
Bu böyle olduğu halde O, ne yazık ki dün olduğu gibi günümüzde de gerçek kimliği ve öz değerleri içinde tanınamamış ya da yeterince tanıtılamamıştır.
Yüzyıllar boyunca toplumları türlü yönlerden etkilemiş bulunan seçkin kişileri gelecek kuşaklara en doğru olarak tanıtacak olan belgeler kuşkusuz, yine onların yaptıkları işler ya da bıraktıkları eserlerdir.
Hacı Bektaş Veliyi, Onun düşünce-öğüt ve öğretilerinin çizgisi üzerinde oluşup gelişmiş bulunan Alevî-Bektaşî inanç ve Düşünce Yolunu; Aziz Yalçın, (Hacı Bektaş Veli ve Bektaşi Alevilik) adını verdiği bu eserde gerçekçi bir yöntemle ele alıp incelerken, yararlandığı diğer tüm sağlam başvuru kaynakları içinde başlıca dayanağını, üzerlerinde bilimsel çalışmalar da yapılmış olan Hacı Bektaş Velinin üç önemli eseri, yani (Makalat-ı Hacı Bektaş Veli, Besleme Şerhi ve Malalat-ı Gaybiyye ve Kelimat-ı Ayniyye) adlarını taşıyan değerli eserleri oluşturmuştur.
Aziz Yalçın, bu eserinde ayrıca, Alevî-Bektaşî İnanç ve Düşünce Yolunun Anadolu İslam anlayışını, İslamiyeti yorumlayış ve uygulayış biçimini yine Hacı Bektaş Velinin temel felsefesi çerçevesinde ele alıp incelemiştir.
Yazar bu eseriyle ayrıca; Alevî-Bektaşî İnanç ve Düşünce Yolunun dinsel inanç yönünden ayrı bir (Din) mi; yalnızca bir kültür olayı, bir düşünce yolu ya da bir yaşama biçimi mi; yoksa İslamiyetin içinde ve onu temel alan bir özgün düşünce, kültür ve yaşama biçimi mi olduğuna da sağlam belgeler, yaşayan gerçeklere dayanarak bir cevap aramaya ve tüm bunlara bir açıklık getirmeye çalışmıştır. |