Kitap Tanıtımı |
Haçeş, Çerkes kültüründe oldukça önemli yeri olan bir kavramdır. Basit şekliyle "konuk evi" anlamına gelse de konuk ağırlamanın çok ötesinde işlevlere sahiptir. Çerkes kültürünün yeniden üretildiği, yeni nesillere aktarıldığı, kültürel belleğin canlı tutulduğu sosyal bir mekan özelliği taşır.
Sivas, Kahramanmaraş ve Kayseri il sınırlarının kesiştiği noktada bir plato olan Uzunyayla'da altmışa yakın Çerkes köyü bulunur. 19. yüzyılda anavatanları Kafkasya'dan sürülerek çok çetin iklim koşulları ile bilinen bu topraklarda iskân edilen Çerkesler, yüz elli yıldan uzun bir süre boyunca bu çorak topraklarda hayatta kalma mücadelesi verirken, bir taraftan da kültürlerini korumaya çalıştılar.
Evlerden yaz kış sobanın kalkmadığı bu köylerde Haçeşler on yıllar boyunca konuklarla hayat buldu, canlandı. Kimileri yüzyıllardır nesilden nesile aktarılan, Kafkasya'dan sürgünle gelen pek çok hikâye anlatıldı, anılar tazelendi. Kimi zaman da yepyeni hikâyelerle ısındı Haçeşler.
Bu kitapta işte bu hikâyelerin bir kısmını okuyacak, Anadolu'da can çekişmekte olan Çerkes kültürünün çok canlı bir anlatımını bulacaksınız. |