Kitap Tanıtımı |
Spor dünyasında, sporcuların fiziksel ve fizyolojik gelişimleri için hazırlanan antrenman programlarının birçok açıdan benzerlik göstermektedir. Çoğu ülke benzer çalışma programlarıyla sporcularını yarışma veya müsabakalara hazırlamaktadırlar. Denk fiziksel güç ve fizyolojik performanslarda ayırt edici etken olarak sporcunun motivasyon değerlerinin öne çıktığı görülmektedir. Motivasyonu etkileyen önemli unsurların başında sporcuların yaşam süreçleri içerisinde muhatap oldukları kişilerin davranışlarının etkisi göze çarpmaktadır. Bu kişilerin en başında sporcu ile en fazla zaman geçirenlerden biri olan antrenörlerdir.
Güreş, Türkiye'de sosyo-kültürel boyutu geniş olan spor dallarından biridir. Güreş, Türk toplumları tarafından ata sporu olarak benimsenen ve yüzyıllardır bir spor formatından öte Türk kültürünün baş aksiyonlarından biri olarak görülmektedir. Hatta güreş Türk toplumlarında kültürel bir baş aksiyon olmasının da ötesinde bir sosyal norm olarak algılanmaktadır. Toplumda bu tür bir algıya sahip olan güreşe yönelik başarı beklentisinin, ulusal ve uluslararası düzeyde yüksek olduğu bir gerçektir. Bu bağlamda üzerlerine büyük sorumluluk düşen antrenörlerin, çağdaş anlamda geniş donanıma sahip olması gerekmektedir.
Bundan dolayı Türkiye'deki güreş antrenörlerinin sporcularına karşı davranış tarzlarının bilinmesi, modern spor tarihinde Türkiye'ye en fazla madalya kazandıran spor dalı olan güreşin başarısının korunmasına ve artırılmasına katkı sağlayacaktır. Bu doğrultuda güreş antrenörlerinin sporcularına karşı davranış tarzlarının nasıl olduğu kitapta sizlere tüm boyutlarıyla sunulmuştur. |