Kitap Tanıtımı |
Fotoğraf önemli bir kültürel güçtür. Gücünü sanat ve bilimdeki derin köklerinden alır. Bu kitap hem en geniş yelpazede fotoğraf teknikleri, tarzları ve kavramları hakkında açık seçik ve doğru tanımlar vermeyi, hem de fotoğrafçılık tarihine ve arkasındaki kişiliklere bir giriş olmayı amaçlamaktadır.
Bu kitap fotoğrafçılıkta en sık kullanılan pek çok terimi içeren bir rehberdir. Akütanstan Zum Objektifine, Albümin Baskıdan Vinyetlenmeye uzanan içeriğiyle, fotoğrafçılıkla ilgilenen herkes için benzersiz bir kaynak olacaktır. Okuyucuya fotoğrafçılık terminolojisiyle ilgili gelişkin bir kavrayış sunmak için her bir terim açıklanmış ve uygun bağlamına yerleştirilmiştir.. Her terimin İngilizce karşılıkları da verilen sözlükte sık kullanılan 250yi aşkın fotoğrafçılık terimi verilmiş ve resimlenmiştir. Otomatik Odaklama, Ters Işık ve Kompozisyon gibi pratik terimlerden, Resimselcilik, Sabbatier Etkisi ve Ton Eşleştirme gibi akım ve tekniklere kadar, kitapta hem modern terminolojiye hem de hâlâ kullanımda olan geleneksel terimlere yer verilmiştir.
Ayrıca kitapta dijital çağın ton eşleştirme, renk uzayı gibi fazlasıyla kafa karıştırıcı jargonlarına açıklık getirilmekte ve DPI (inç başına nokta), PPI (inç başına piksel) gibi sıklıkla karıştırılan kavramlar arasındaki farklar açıklanmaktadır. Gobo ve kelebek aydınlatma gibi kavramlar tanımlanarak fotoğraf ışığı ve stüdyo dili aydınlığa kavuşturulmakta, sepya tonlama, ıslak plakalı kolodyumlu işlem ve siyanotip gibi eski tekniklerle ilgili anlaşılır açıklamalar sunulmaktadır.
Kitapta, çeşitli fotoğraf makinesi türleri detaylı bir biçimde açıklanmakta ve bunların özel fotoğrafçılıktaki uygulamaları anlatılmaktadır.
Kitabın sonuna yerleştirilmiş olan zaman çizelgesi, teknolojik gelişmelerin görüntülerin çoğaltılma ve yayımlanma olanaklarını nasıl arttırdığını göstererek, eskiyle yeni arasındaki bağı canlı tutmaktadır. |