Kitap Tanıtımı |
Algı, dış dünyadan aldığımız izlenim sonuçlarının, yani duyumların bilinçli hale gelmesi ve anlam kazanmasıdır. Algı, öğrenmenin ve davranışın temelidir. Algı, bir olayın ya da nesnenin varlığını duyu organları yoluyla, yalın bir biçimde bilinç alanına alma durumudur. Algı, bir duyu organımızda tepki uyandıran enerjidir. Bu enerji kimyasal veya fiziksel olabilir. Değişik uyaranlar, değişik durumlarımızı hedef alır. Algı, psikoloji ve bilişsel bilimlerde duyusal bilginin alınması, yorumlanması, seçilmesi ve düzenlenmesi anlamına gelir.
Algı, kolaylıkla duyum ile karıştırılabilmektedir. Ayrımı belirleyen temel etken, duyumda bir yorumlama, anlama söz konusu olmamasıdır. Bir zihin süreci olan algılama, duyu organlarına gelen uyarıcıların yorumlanması ve anlamlı hale getirilmesidir. Algının en önemli özelliklerinden biri de seçici oluşudur. Kitapta bilinen ve sık sık kullanılan algı, algılama, algılamanın çeşitliliği, görsel algılamadaki görme, ışık ve renk ayrı ayrı başlıklar altında incelenmektedir.
Eser, İlk ve Orta Öğretimte Resim ve Elişi Dersleri ve Güzel Sanatlar Liseleri ve Güzel Sanatlar Fakültelerinde Temel Sanat Dersleri öğretmen ve öğrencileri ile görsellik ve algılama kavramlarına ilgi duyan tüm ebeveynler ve kişisel gelişim okurları içinde temel başvururu kaynağıdır.
1978 yılında Kahramanmaraşta doğan ve Kahramanmaraş Güzel Sanatlar Grubu ve Kahramanmaraş Armoni Güzel Sanatlar Derneği kurucu üyelerinden olan yazar, Hat, Tezhip ve Ebru Sanatı ile ilgilenmekte, M.E.B. na bağlı orta dereceli okullarda Sanat Eğitmeni olarak görev yapmakta, sanat çalışmalarına Kahramanmaraşta kendi atölyesinde devam etmekte, bir yandan da gazete ve dergilerde Kültür Sanat Köşesi hazırlatıp, sanat yazıları yazmaktadır. |