Kitap Tanıtımı |
Dünya edebiyatının en büyük romancılarından kabul edilen Fransız romancı Honore de Balzac´ın en çok okunan eserlerinden biridir Goriot Baba.
Balzac gerçekçi bir yazardır ve yaşadığı dönemin siyasal, toplumsal ve ekonomik sorunlarını eserlerine yansıtmış ve bu sorunların bireyler üzerindeki etkisini kahramanları yoluyla, edebi metne uyarlayarak okuyucuya vermiştir.
Goriot Baba Balzac´ın gerçekçi romanlarından biridir. Romanı bu kadar çok okunur kılan ve Goriot Baba´yı Balzac´ın unutulmaz tiplerinden biri haline getiren şey, bir eseri okunur kılan dikkat, kültür ve duyarlılığın eserde denge halinde bulunmasındandır. Zaman ve mekan tasvirleri okuyucuya kendisini orada hissettirecek kadar ustalıkla verilmiştir. İnsanlar, giysiler, eşyalar en ince ayrıntısına kadar tasvir edilmiştir.
Roman sefalet ve gösterişin, ümit ve ümitsizliğin, sevgi nefretin buluştuğu mekan olan Paris´te geçer. Eserde ana tema kızlarının sevgisizliğine karşın ölümüne kadar onlar için fedakarlık eden Goriot Baba ve yaşadığı alt tabaka pansiyonundaki arkadaşları ile arasındaki ilişkiler anlatılır. Paris´in sosyete dünyası ve yoksulluk içinde yaşayan halk arasındaki tezat da böylece okuyucuya sunulmuş olur. Fransa taşrasından ümitle gelenleri hüsranla karşılayan Paris bu romanda yoksul ve asil bir genç olan Rastignac´ı vurmuştur. Para, sevgi, asalet, yoksulluk, sosyete dünyası ve vicdanın ilginç çatışması... İlgiyle okuyacaksınız.
(Arka Kapak) |