Kitap Tanıtımı |
Üçüncü Dünya ülkeleri... Gelişmekte olan ülkeler... Yeni endüstrileşen ülkeler... Azgelişmiş ülkeler... En yoksul ülkeler... Ağır borç altındaki ülkeler... Eksen ya da mihver ülkeler... Serseri devletler...
Hemen her gün çeşitli vesilelerle gazetelerde, televizyonda ya da başka bir yerde bu kadar çok farklı bir kavram kullanılarak anlatılmak istenen olgu nedir? Gelişmekte olan ile en yoksul olan, "mihver" konumunda olan ise "serseri" durumda olan ülkeyi biraraya getiren ve birbirinden ayıran özellikler nelerdir? Tanımlamalar neye, kime göre yapılıyor.
Dünya nüfusunun neredeyse beşte dördünü meydana getiren topluluk; nasıl bir ekonomik, sosyal ve politik yapı(lar) içerisinde varlık sürdürüyor? Uluslararası bir sistemin temel yapısı ve onunla uyumlu asıl aktörlerin tercih ve davranışları bunları nasıl etkiliyor? Ne tür arayışlara girişiyorlar, hangi güçlüklerle karşılaşıyorlar? Bunları aşmaya yönelik politikalar ve koşulları.
İşte, makro düzeyde bir Üçüncü Dünya/Gelişmekte Olan Ülkeler incelemesiyle, yukarıda dile getirilen sorular etrafında bir çözümleme girişimi.
(Arka Kapak´tan) |