Kitap Tanıtımı |
XIX. yüzyılın ikinci yarısında gazete ve dergilerde başlayan Türk karikatürü çetin koşullar altında gelişip serpildi, basının en öncü ve en dirençli yönü olmayı başardı. Ne var ki, eleştirel ve tarihsel olgularda yeterince değerlendirilip öne çıkarılmadı. Bu doğrultuda atılmış ilk adım sayılabilecek Gelişim Sürecinde Türk Karikatürü adlı dizi kitaplarımız, ilgi alanı dışında, basın ve siyasal tarih, toplumsal ve kültürel değerler açısından da önemli belgeler içeriyor. Dizide dönem değerlendirmeleriyle birlikte antolojiler ve kişisel albümler yer alacak.
Her çeşit yazınsal değerlendirmeye kaynaklık edebilecek olan bu kapsamlı çalışma Tanzimat ve İstibdat (1867-1908). Meşrutiyet (1908-1918) ve Kurtuluş Savaşı(1918-1922) dönemlerini kapsayan toplam on üç kitaptan oluşuyor.
Gelişim Sürecinde Türk Karikatürü I/ Tanzimat ve İstibdat Dönemi (1867-908). Terakki Edelim Beyler(Nişan G. Berbenyan). Osmanlı Tokadı (Ali Fuat Bey) ve Tanzimat İmzasız Karikatürler Antolojisi (Turgut Çeviker) iki önemli tarihsel dönemi karikatür sanatının penceresinden çeşitli yönleriyle görmemizi sağlıyor. |