Kitap Tanıtımı |
GAZETE , RADYO VE TELEVİZYON YAYINLARINDA CEVAP HAKKI
İnsanlık, uzun zamandan beri kitle iletişim araçlarının olumsuz etkileri karşısında ne tür önlemlerin alınabileceği konusunu tartışmaktadır. İşte bu çalışma, bu tür yayınlar karşısında kalan kişilerin başvurabilecekleri bir hukuk yolu olan cevap hakkını kendine konu almaktadır.
Cevap hakkı, gazete, radyo ve televizyon izleyicilerinin yakından tanıdığı bir kavramdır. Gazetede okunan, radyo ve televizyonda sıkça duyulan bir sözdür. Bu yönüyle, geniş kesimlerin ilgisi içindedir. Fakat bu çalışma, gerek söylem, gerekse yöntem olarak, daha çok basılı ve elektronik yayıncılık alanında görev yapan, iletişim ya da hukuk eğitimi gören ve nihayet, hukuk uygulamacılarına yöneliktir.
İçerik olarak kitapta, cevap ve düzeltme hakkının kavramsal anlamı ya da içeriği, hukuki niteliği, varlık koşulları ve uygulama usulleri üzerinde durulmakta, ilgili yasal düzenlemeler, yargı kararları ve kuramsal çalışma alanındaki değerlendirme ve incelemeler okurun bilgisine sunulmaktadır. Doğal olarak bilimsel ve doktrinel değerlendirmeler de konu edilmektedir. Bu yönüyle geniş okur çevresini ilgilendirmeyen kimi ayrıntılara, yargı kararlarına ve dipnotu biçimindeki açıklamalara da yer verilmektedir; kuşkusuz ki böylesi bir anlatım, teknik anlamda konuyla ilgili bulunmayanlar için sıkıcı olmaktadır. Ama, bu tür bilgilerin ilgililer için, özellikle de hukukçular yönünden vazgeçilemez bir gereksinim olduğu da açıktır.
Kitaptan Konu Başlıkları:
- Birleşmiş Milletler Uluslararsı Düzeltme Hakkı Sözleşmesi
- Avrupa Birliği Direktifleri
- En Son Değişiklikleriyle Basın Kanunu
- Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu
- Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun
- Yargı Kararları |