Kitap Tanıtımı |
Filmler üzerinden felsefeye bir giriş olan Filmle Düşünmek: Felsefe Yapmak ve Film İzlemek, temel felsefi meselelerin incelenmesini film izleme deneyimiyle birleştiriyor ve öğrenciler, felsefe meraklıları ve hem de film uzmanları için ilgi uyandırıcı bir okuma deneyimi sunuyor.
- Filmler tarafından ortaya atılan felsefi meselelere, film izleyiciliğine ve film yapımcılığına dair derinlemesine ve aynı zamanda kavranabilir bir giriş.
- Türler arasından on iki bağımsız, ayrı filmin ayrıntılı tartışmasını sunuyor.
- Tartışılan filmlerin arasında, Gerçeğe Çağrı, Azınlık Raporu, Söz, Eğlenceli Oyunlar, Ikiru, Kara Şövalye, Akıl Defteri, Yapay Zekâ ve daha fazlası yer alıyor.
- Epistemoloji, metafizik, kader, seçim, robot sevgisi, zaman yolculuğu, kişisel özdeşlik, gösteri, etik, şans, pişmanlık, sonuçculuk, deontoloji gibi kavramlar ve filmin kendisinin felsefesi de inceleniyor.
- Film ve felsefe dersleri için eşsiz derecede esnek bir kaynak olarak, öğrencileri düşünmeye teşvik ettiği kadar film meraklıları için de ilgi uyandırıcı bir okuma sunuyor.
Filmle Düşünmek, film ve felsefe arasındaki kapsamlı ilişkiye dair mevcut en iyi giriş çalışması. Anlaşılır bir biçimde yazılmış olan ve ikna edici tartışmaları içeren çalışma, hem film hem de felsefe öğrencileri için fayda sağlayacaktır.
Thomas E. Wartenberg, Mount Holyoke Üniversitesi
Cox veLevine'inhayranlık uyandıran çalışmaları Filmle Düşünmek, Felsefe Filmlere Gidiyor'un bıraktığı yerden alarak, filmlerin yalnızca felsefe yapmakla kalmadıklarını, bazı durumlarda felsefecilerden daha iyi felsefe yaptıklarını iddia ediyor! Bu iddianın neticesi olarak elimize metafiziksel düşünce deneylerinden ve kişisel özdeşlik muammalarından, hayatın anlamı üzerine tefekkürlere dek uzanan ve gayet anlamlı bir biçimde popüler sinemanın nasıl ciddi felsefe yapabileceğini gösteren bir çalışma ulaşıyor. |