Kitap Tanıtımı |
Bilgi Çağındaki baş döndürücü gelişmeler fikri mülkiyet hukukunda çok önemli değişikliklere yol açtı. Son yıllarda fikri mülkiyet haklarının önemine bağlı olarak bu alanda çok yoğun bir kodifikasyon faaliyeti yaşanmaktadır. Bu tespit, hem ülkelerin ulusal mevzuatı hem de uluslararası mevzuat için geçerlidir.
Ülkemizde ise, 1995 tarihinden sonra konuya ilişkin eski mevzuatımız tümüyle değişmekle kalmadı; tasarım, faydalı model, coğrafi işaret ve yeni bitki çeşitleri gibi alanlarda ilk kez hukuki düzenlemeler yapıldı. Bu nedenle 1995 yılı fikri mülkiyet mevzuatımız bakımından bir milattır. 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ve bu Kanuna ilişkin ikincil mevzuatın yürürlüğe girmesiyle birlikte bu alanda ikinci bir miladı yaşıyoruz.
Hukuk kurallarının ulusal nitelik taşımasına rağmen, bu alandaki değişiklikler, uluslararası anlaşmalar yoluyla büyük ölçüde milletlerarası düzeyde oldu. Deyim yerindeyse, fikri mülkiyet hukuku belirli bir ölçüde küresel bir hukuk dalı haline geldi. Bu perspektiften hareketle bu çalışma, ulusal mevzuat ve uluslararası mevzuat şeklinde iki ana kategoriye ayrılmıştır. Bu yapılırken hem iç mevzuatımız hem de ülkemizin taraf olduğu uluslararası anlaşmaların tamamı kitaba alınmıştır. Güncel olmayan ikincil nitelikteki uluslararası metinler ise çalışmamızın dışında bırakılmıştır.
Kitapta Bulunan Konu Başlıkları
Ulusal Mevzuat
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu
Sınai Mülkiyet Kanunu
Türk Patent Mevzuatı
Alan Adları Mevzuatı ve İlgili Diğer Mevzuat
Uluslararası Mevzuat
Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Hakları Anlaşması
Edebiyat ve Sanat Eserlerinin Korunmasına İlişkin Bern Sözleşmesi
Sınai Mülkiyetin Korunmasıyla İlgili Paris Sözleşmesi
Avrupa Patentlerinin Verilmesiyle İlgili Avrupa Patent Sözleşmesi
Patent İşbirliği Antlaşması
Markaların Uluslararası Tesciline İlişkin Madrid Protokolü
Tasarımların Uluslararası Tesciline İlişkin Lahey Anlaşmasının Cenevre Metni
Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesi Sözleşmesi ve İlgili Diğer Mevzuat |