Kitap Tanıtımı |
İş görüşmeleri; en az iki tarafın karşılıklı çıkar sağlamak amacı ile bir anlaşmaya ulaşma sürecidir. Bu süreç içerisinde amaca ulaşmak için yapılan pazarlıkların toplamını içerir, her iki tarafın da gerçek ve gözle görülür çabasını gerektirir.
Ülkeler bazında farklı görüşme teknikleri ve yaklaşımları olduğu bilinmektedir. Nitekim Amerikalı masaya "kazanmak*, Avrupalı "kaybetmemek", Japon "başarmak" için oturmaktadır. Amerikalı en iyi iş peşinde koşarken, Avrupalı iyi işle yetinmekte, Japon ise işin uzun vadeli olup olmadığı ile ilgilenmektedir. İş görüşmeleri, uluslararası rekabete istekli firmalar için iş yapmanın kaçınılmaz bir parçasıdır. Şüphesiz firmaların, iletişimde oldukları kültürü tanımaları, özelliklerini göz önünde bulundurmalan görüşmelerin başarısını olumlu yönde etkilemektedir.
Bu çalışmada, uluslararası pazarlarda faaliyet gösteren farklı kültürlerden işadamları ile görüşmeler yapan Türk işadamlarının, iş görüşmeleri, görüşme süreci ve görüşme teknikleri incelenmiştir. Birinci bölümde; kültür kavramı açıklanmış yüksek bağlamlı - düşük bağlamlı kültürler ve iş görüşmeleri süreci ele alınmıştır. İkinci bölümde farklı kültürlerde gerçekleştirilen iş görüşmelerine ve Türkiye'nin ağırlıklı olarak dış ticaretini gerçekleştirdiği ülkelerin görüşmeci profillerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise; Türk işadamlarına yönelik uygulamaya yer verilmiştir. Elinizdeki kitap, uluslararası iş görüşmelerinde kullanabileceğiniz farklı kültürlere dayalı pazarlık stratejileri geliştirmenize yardımcı olabilecek bilgileri size ulaştıracaktır. |