Kitap Tanıtımı |
ÖNSÖZ
Bu kitaptaki amaç, Alzheimer hastalığının Türkiye'deki önemini ortaya koymak ve bu konuda toplumsal bir bilinç yaratmak ve bu hastalıkla uzun ve sabırlı bir mücadele edilmesi gerektiğini ortaya koymaktır.
Dinamik ve genç bir nüfusa sahip olan ülkemizde bunun sadece bir yaşlılık hastalığı şeklinde görülmesi yüzünden Alzheimer hastalığına ilgi ve yaklaşımı azaltmaktadır. Bu kitapta hastayla bire bir olarak yaşanan günlük ve gecelik meydana gelen sıkıntılar, hastalığın ilerleme
süreçleri ve hasta bakımının kendisine ve en yakın çevresine olan her türlü yansımalarını gözler önüne sermektir.
Burada klasik bir tıp kitabı şeklinde yazmak ya da tıbbi terimlere boğarak okuyucuyu tıp literatüründe sıkmak değil amacım. Burada günlük yaşanmışlıkların ilk elden okuyucuya sunulması ve Alzheimer ile ilgili olarak oluşacak gerekli sorulara cevap bulunabilecek genel bilgilerin zihinlerde resmedilmesidir. Okuruma Alzheimer hastalığı ile ilgili günlük yaşanmışlıkları birinci elden vermek ve ola ki günün birinde birinci derecede ailesinden bir fert veya uzak aile çevresinden biri, ya da sokağından, mahallesinden göz aşinası olduğu biri, dostu, arkadaşı bu hastalığa kapılmış olabilir.
İşte o zaman bu kitaba, yani kendinden önce bu yollardan geçmiş bir rehber bilgiye ihtiyacın olabilir. İşte o zaman geldiğinde en azından aynı yaşanmışlıkları başka biri kaleme alıncaya kadar bu kitap başucu rehberin olacak ve seni bilinmezler içinden çekip çıkaracaktır.
Alzheimer ile ilgili yaşanmışlıkları ortaya koyan hemen hemen hiç kitap bulamayacaksın, ya da çok az kaynağa ulaşacaksın okudukların ancak, tavşanın suyunun suyu hikayesi şeklinde olacaktır. Burada anlatılanlar sana bir gelişim metodolojisi içinde Alzheimer hastalığı ile ilgili öncül bilgiler vermektir.
Ve, senin merak ve araştırma dürtünü harekete geçirmektir Konuya uzaktan da olsa ilgi duyanlar, kendilerinin de bir gün bu hastalığın pençesine düşebileceğini varsayımlayanlara bir yol haritası ortaya koymaktır. Unutmayınız ki Alzheimer günümüzde çaresi olmayan, yaşlılıkta
ortaya çıkan ve sadece tıbbın ilgilenmesi gereken bir hastalık olarak görülmesi gereken bir durum hiç değildir.
Alzheimer gerek hastanın en yakın çevresini ve ailesini ekonomik ve psikolojik kayıplara uğratan ve toplumsal deformasyonlara yol açan büyük ve çok yönlü, önemli bir sosyal sorundur.
Umarım faydalı olurum..... |