Kitap Tanıtımı |
Evrim bilimi tüm biyolojinin temel "organize edici prensibi" olarak görülebilir. Biyolojik ve biyomedikal bilimler yalnızca bir evrimsel araç kiti ile, tam olarak entegre edilebilirler. Evrimsel biyoloji, birim faktör (gen) kalıtımının keşfi ve moleküler ve gelişim bilimleri ile birlikte, hem bir organizmanın fonksiyonu, hem de fiziksel, sosyal ve biyotik çevresi ile ilişkisi hakkındaki anlayışımızın temelini oluşturur.
Böylece, insan biyolojisi, sağlık ve hastalığın etkin şekilde kavranması evrimsel ilkeleri bilmeyi ve bunların hem birey hem de populasyon düzeyinde biyolojik ve biyomedikal süreçleri nasıl şekillendirdiğini anlamayı gerektirir. Her ne kadar bu gereklilik diğer biyolojik bilimlerde iyi bir şekilde anlaşılmış ise de, tıp evrimsel biyolojiyi temel ve birleştirici bir ilke olarak tanımada yavaş kalmıştır. Ancak, bakteriyel evrim, genomik ve epigenomik gibi alanlardaki gelişmeler, evrimsel düşüncenin modern tıp bilimine katacağı çok şey olduğu anlamına gelir.
Randolph Nesse ve George Williams tarafından yazılan çığır açıcı "Neden Hastalanırız: Yeni Bilim Dalı Darwinci Tıp "isimli kitabın 1994te yayınlanmasını takiben bu konuya adanmış kitapların listesi kabarmıştır. Ancak, bu kitabın yazarları tıp okurları için evrimsel biyolojinin temel ilkelerini ortaya koyan ve tıp ve halk sağlığında bunlardan nasıl yararlanılacağına odaklanan bir ders kitabının olmadığını düşünmüşlerdir. Sağlıkla ilgili meslek mensuplarının çoğu bu ilkelerle formai olarak ya hiç, ya da çok az karşılaşmışlardır: bu kitap bu eksikliğe çözüm olmayı amaçlamaktadır.
Bu kitabın, insan koşullarını şekillendiren süreçleri daha iyi anlamak için evrimsel biyolojiyi kullanma ihtiyacı olan hekimler, tıp öğrencileri, sağlık alanında eğitim gören kursiyer ve uygulamacılar, biyomedikal bilimciler ve insan sağlığı ile İlgilenen antropologlara böyle bir araç kiti sunduğunu umuyoruz. |