Kitap Tanıtımı |
Bir Quentin Tarantino Kitabı Yönetmenler Külliyatı Vol. 1
Tarantino, ilk senaryosunu (captain peachfuzz and the anchovy bandits) yazdığında 14 yaşında idi. 15 yaşındayken Elmore Leonard'in The Switch romanını çalarken yakalandığı ve onu eve teslim eden polis ilk suçu olduğu için sadece uyarmakla yetindi ama Tarantino daha sonra geri döndü ve aynı kitabı yeniden çaldı. Bu olay kitap Pulp Fiction'ın kaynağıdır aynı zamanda.
Rivayet değildir: Pussycats adlı seks sinemasında yer göstericilik yaptı. Çalıştığı video dükkanı kapadığında, stokları Tarantino satın aldı.
(Tanıtım Bülteninden)
Bir Bernardo Bertolucci Kitabı Yönetmenler Dizisi 2
Bir filmi çözümlemek, filmin yönetmenini çözümlemekle aynı şey olduğu gibi, yönetmeni çözümlemek için, filmini çözümlemek hem şart hem de ana unsur olagelmiştir. Bu ifade, çok geniş bir yelpazesi olan sinema sanatında her yönetmen için geçerli olmasa da gerçek bir yönetmen ve sinemacı olan Bernardo Bertolucci için geçerli. Bu kitap; sadece Bertolucci' nin 'ben' liği ile filmleri arasındaki psikanalitik bağıntıları irdelemek ve filmlerinin 'onun' bir yansısı olduğunu görmek noktasında değil, simgebilimin, ruhbilimin sinema sanatında ne derece önemli bir yer tuttuğunu ve nasıl kullanılabileceğini, sinemanın yapısallığıda ne denli komplike boyutlara gidilebileceğini gösteren bir eser olduğu için de önemli. Tüm bunların yanı sıra kitap, bir diğer yandan da, film okuması oluşumu ve gerekliliğinin tartışılmaz gerçekliğini sergileyip, bu okumanın filmde gizlenen 'alt metni' nasıl görülebilir ve anlaşılabilir kıldığının da anlatıcısı olma niteliğini taşımakta.
Eser; "Paris' te Son Tango", "Son İmparator" gibi devasa filmlere imza atmış olan; politik filmden melodrama, tarihsel filmden komediye pek çok türde denemeler yapan, batı kültüründen doğunun gizemine yönelen, oyuncularla karakterleri değil, karakterlerle oyuncuları yeniden yaratan, kapitalist sinema endrüstrisinin kendisine sunduğu olanakları canının istediği gibi kullanan ve bütün yaptıklarıyla günümüzde popülerliğini yitirmediği gibi auteur kimliğinden de ödün vermeyen, tüm bunların ötesinde, sadece İtalya' nın değil, dünya sinemasının bir devi sayılan; sanatı ve yaşamı iç içe geçmiş olan bu güzel insana dair kilitli kalmış olan kavram kapılarını da açarken bize, sinemaya dair çok zevkli bir okuma sunuyor.
(Tanıtım Bülteninden)
Bir Wim Wenders Kitabı Yönetmenler Dizisi 3
Sinemanın endüstri batağına saplanmamış çok az sayıdaki gerçek sinemacılardan, Yeni Alman ve Dünya Sinemasının devlerinden birisi Wim VVenders...
Görüntüyazınıni; Yol, Zaman ve Rock N' Roll üçgeninde kuran bu önemli adam, çektiği tüm filmlerinde ne kadar çeşitlemeye giderse gitsin, oluşturduğu özünden asla ödün verip uzaktaşmamış bir isim.
Wenders'in 'Amerikan Rüyası' ile başlayan bu kitap, onun bulunması zor ilk dönem avangard kısa metraj filmlerinden yola çıkarak, çektiği tüm belgesel ve kurmaca filmleri zevkli bir okuma ile okuruna sunuyor.
(Tanıtım Bülteninden)
Bir David Lynch Kitabı Yönetmenler Dizisi 4
Günümüzün genç sinema yazarlarında bulduğum en büyük eksiklik, hayran oldukları bir yönetmen hakkında kapsamlı bir çalışma yapmamaları. Oysa bu biyografilere öylesine ihtiyacımız var ki... İşte "memleketim" (yani benim gibi İzmirli) olan ve daha önce tutkulu sinema mektupları ve yazılarından tanıdığım Tuna Yılmaz'ın çağın belki en yaratıcı ve kişisel yönetmeni olan David Lynch'e eğildiği özgün bir çalışma...
(Tanıtım Bülteninden)
Bir Michelangelo Antonioni Kitabı
Antonioni'nin filmleri önemliyse, bu, onun olayların kurgusunu gerçekleştirmiş biçimiyle, içinde yaşamakta olduğumuz dünyanın bir tür değişim mecazını kurmayı başarmış olmasındandır.
-Umberto Eco-
Antonioni'nin kahramanlarının özgürlükleri, inkar edilmiş özgürlüklerdir. Vazgeçilmiş özgürlüktür; girişimleri, dolaşıp durmaları, sonuç vermez. Sıkıntıları sonuçlanmamış, ama çoğalmıştır: Yalnız şimdi bunun bilincindedir onlar.
-Bernard Dort-
Antonioni, filmlerinin anlaşılması için hiçbir gayret göstermez. O yalnızca olayı koyar. Tıpkı yaşamımızdaki gibi. Yorum mümkündür ama tek değildir.
-Onat Kutlar-
(Tanıtım Bülteninden)
Andrej Wajda Sinema ve Ben Yönetmenler Dizisi 7
Çağdaş Sinemanın önemli isimlerinden biri olan Anderj Wajda, bu kitapla ilk kez karşımıza yazar kimliğiyle çıkıyor. Kanal, Küller ve Elmaslar, Memer Adam ve Danton gibi filmlerin yönetmenliğini üstlenen Wajda, bu kitapta 1949 yılındaki o toy genç delikanlıya -yani kendisine- 30 yıllık sinema deneyimini aktarıyor. Yazar bu kitapta, bir yönetmenin aklına gelen bir fikrin adım adım bir sinema filmine dönüşmesini yalın bir dille kaleme alıyor. Adeta bir ders kitabı niteliğindeki bu eser tüm sinema öğrencilerinin ve sinema severlerin keyifle okuyacağı bir kaynak.
(Tanıtım Bülteninden)
Luchino Visconti / Yönetmenler Dizisi 6
"Beni film yapmaya iten her şeyden önce yaşayan insanlarla ilgili, olaylar aracılığıyla değil, olayların tam ortasında yaşayan insanlarla ilgili öyküler anlatmak ihtiyacıdır. Yönetmen sıfatıyla üstlenmek zorunda olduğum bütün görevler arasında beni en heyecanlandıranı, oyuncularla çalışmaktır. Benim elimde yeni insanlara dönüşecek, yaşamaya atandıkları yeni hayatlarla yeni bir gerçekçilik, sanatın gerçekçiliğini yaratacak insan malzemesi."
(Tanıtım Bülteninden)
Bir Luis Bunuel Kitabı / Yönetmenler Dizisi 5
"Artık kiliseye karşı olan bir dindar değil Bunuel. Düpedüz Tanrısız. Sonunda dinginliği buldu, köklü bir başkaldırma yoluna girdi, bizi ezen burjuva ve kutsal düzenin yalnız üst görünümlerinin değil temellerinin de altına dinamit koyarak altüst etmeye girişti."
-Ado Kyrou-
"Bunuel'e demedikleri kalmadı: hain, anarşist, sapkın, karaçalıcı, putkıran dediler ama deli demediler. Oysa doğru, delilik bu. Onun sihirli değneği altında kısacık bir süre karışıp birleşen bu kokuşmuş kaos, uygarlığın deliliği, insanın onbin yıllık gelişmenin ardından nereye ulaştığının kaydı."
-Henry Miller-
"Bunuel de Freud gibi kültürü cinselliğin gizlenmesi olarak görür. Kültür böylece kiliseyle işbirliği yapmaktadır."
-Alan Lovell-
"Luis Bunuel dünyanın en iyi yönetmenidir."
-Alfred Hitchcock- |