Kitap Tanıtımı |
2008 yılında dördüncü baskısını yaptığımız Eşya Hukuku kitabının genişletilmiş beşinci baskısını dört yıl süren bir çalışmadan sonra yapmanın mutluluğunu siz öğrencilerimiz ve okurlarımızla paylaşırız.
4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe giren ve yüce önder Atatürk`ün reformcu ve aydınlık kişiliğinin bir parçası olan 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi, 1.1.2002 tarihinde yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ile yürürlükten kaldırılmıştır. Yetmiş altı yıl varlığını sürdüren bu temel kanun, gerek hukuk ilmi ile uğraşan teorisyenleri, gerekse ona ruh veren değerli yargı mensupları tarafından incelenmiş, yorumlanmış ve hakkında yerleşik bilimsel görüşler ve yargı kararları geliştirilmiştir. Bu nedenle kitabın dördüncü baskısı yapılırken yeni Türk Medeni Kanununu esas almak suretiyle kitabı gözden geçirmek ve genişletmek için bir taraftan eski esas ve uygulamayı dikkate almak, diğer taraftan her iki kanunu biribiri ile kıyaslayarak yapılan değişiklikleri detaylı biçimde incelemek gerekmiştir. Bu arada yeni karar ve görüşlerin oluşması beklenmiş, böylece okurlarımıza kalıcı ve güncel bilgilerin aktarılmasına çaba sarfedilmiştir.
Kitabın bu baskısında prensip olarak dördüncü baskıdaki plana sadık kalınmıştır. Anlatım kolaylığı bakımından denenmiş ve anlatma kolaylığı olan plana, kuşkusuz ihtiyaç duyulan yeni bölüm, alt başlık, paraflar da ilave edilmiş ve özellikle yeni düzenlemelerle hukuk alemine kazandırılan kavram ve kurumların ele alınmasına gayret edilmiştir. Bu arada değişen 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile İcra İflas Kanunu hükümleri de dikkatli biçim de incelenmiş ve kitapta yer alan ilgili kanun hükümleri güncelleştirilmiştir. Kitabın dili yeni düzenlemelere uygun olarak sadeleştirilirken, bunun yanısıra dilimizde yerleşik kavramlar terk edilmemiş, bilinmesinde yarar umulan kavramlara parantez içinde yer verilmiştir. (Önsöz`den)
Kitabın Konu Başlıkları
Eşya Hukukunun Medeni Kanundaki Yeri
Eşya Hukukunun Konusu ve Kapsamı
Hukuki Anlamda Eşya Kavramı ve Unsurları
Eşyanın Türleri
Ayni Hak Kavramı
Ayni Hakların Hüküm ve Sonuçları
Zilyetlik, Zilyetliğin Kazanılması, Zilyetliğin Kapsamı |