Kitap Tanıtımı |
Devletin evrenselleşmesinin bölünmeye, anarşiye ve kaosa yolaçabilen "merkezkaçlı güçler"i engelleme gibi, şefliklerin çözemediği yaşamsal bir soruna kurumsal çözümler getirmesine dayandığı sonucuna ulaşılan The Early State, kolektif bilimsel çalışmanın ender karşılaşılan başarılı örneklerinden biri olarak, Lahey´de, Paris´te ve New York´ta aynı anda yayımlanmıştır.
Devletin kurumlarının doğuşunun, yapısının ve işleyişinin ortaya çıkarılabilmesi için, İ. Ö. 3000´den İ. S. 1850´ye kadar uzanan bir zaman dilimi içinde, dünyanın çeşitli bölgelerinden seçilen Ankor, Ankole, Aksum, Aztek, Çin, Mısır, Fransa, Havai, Gürcistan, İnka, Jimma, Kaçari, (Küba değil) Kuba, Maurya, Moğalistan, Norveç, İskitya, Tahiti, Volta, Yoruba, Zande olarak, 21 erken devlet konularının uzmanı, 7 ABD´li, 7 SSCB´li, 3 Hollandalı, 3 Çekoslavak, 1 Hintli, 1 Federal Alman olmak üzere, 22 yazar tarafından incelenmiştir.
Elde edilen verilerin 20 çizelgeye dökülüp değerlendirilmesiyle, erken devletin tanımı, dayandığı ilkeler, çeşitleri yanı sıra, 51 yapısal karakteristik özelliği saptanabilmiştir.
Yapıt, "erken devlet" denen formasyonun anlaşılmasından başka, devlet kuramlarının ampirik verilerin sınavından geçirildiği bölümleriyle ve "ergin devlet" aşamasında açılım gösterecek kurumların doğuşunun betimlendiği sayfalarıyla, "çağdaş devlet" olgusunun daha doğru bir kavramına ulaşmasına da yardımcı olmaktadır.
Avrasya göçebeleri uzmanı Lawrance Krader´in "Asya Göçebeleri Arasında Devletin Kökeni" adlı bir bölümle katkıda bulunmuş olması, yapıtı Türk okuru için daha bir önemli kılmaktadır. |