Kitap Tanıtımı |
Mühendislik ve insan bilimlerini dikkate alarak; "insan-her türlü araç gereç-çevre koşulları" arasındaki uyuşumun temel ilkelerini araştıran çok disiplinli bir bilim dalı olan ERGONOMİ, çalışan insanın sağlığını koruyarak güvenliğini sağlamayı, yapılan işin nitelik ve niceliğini artırmayı amaçlamaktadır.
İnsan; telefon kullanır, elinde bir kalem yazı yazar, bir traktör üzerindedir tarla sürer, otobüs koltuğunda yolculuk eder, elma soyar, otomobil üretir, ağaçtan kiraz toplar, bilgisayar faresine çift tıklar, uyur, televizyon izler, nefes alır, koşar, Özetle insan yaşamı boyunca sayısız aktiviteyi tekrarlar. İnsanın yerine getirdiği tüm aktiviteler, ergonomi bilim dalının temel konularını oluşturur. Temel amaç, insanın bu aktiviteleri en az yorgunlukla, en verimli şekilde yerine getirebilmesi ve sağlığının korunmasıdır. Bu nedenle ergonomi; mühendislik, biyoloji ve ekonomi gibi çok sayıda alt dallara sahip bilim disiplinlerini bir araya getirir ve işin insana uygun olduğu koşulları oluşturmaya çalışır.
Bu kitapta; ergonominin temel prensipleri geniş kapsamda açıklanmakta ve çeşitli çalışma ortamları için optimum tasarım ve çevre özellikleri, çok sayıda araştırma sonuçlarıyla sunulmaktadır.
Kitap, üniversitelerin "Mühendislik, Biyoloji ve Ekonomi" temel alanları ile ilişkili bölümlerinde okutulmakta olan Ergonomi, İş Güvenliği gibi dersler için kaynak kitap olma niteliğindedir. Ayrıca farklı mesleklerde işveren ve çalışanlara, çalışma ortamlarında optimum tasarım ve koşullarının oluşturulması için önemli bilgi ve deneyimleri sağlayabilecek bir başvuru kaynağı özelliği taşımaktadır. |