Kitap Tanıtımı |
Bu kitabın ilk hedefi; Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde okutmakta olduğumuz Elektrik Makineleri Laboratuarı I ve II derslerinde yaptırılmakta olan deneyler hakkında teorik ve pratik bilgilerin bir arada toplanarak öğrenciye sunulmasıdır.
Buna ilave olarak, kitapta ayrıca yine aynı bölümde seçimlik ders olarak açılan ve özel elektrik makinelerinin incelenerek deneylerinin yaptırıldığı Elektrik Makineleri Laboratuarı III dersinin deneyleri hakkında detaylı bilgiler de bulunmaktadır.
Kitap yedi bölümden oluşmaktadır. Her bir bölümde deneyleri yapılacak makineler hakkında ön bilgi verilip, ilgili deneyler yapılışlarıyla anlatılmıştır.
Birinci bölümde; doğru akım makineleri hakkında teorik bilgi verildikten sonra konuyla ilgili olarak şönt ve kompund makine deneyleri açıklanmıştır.
İkinci bölümde; transformatörler hakkında teorik bilgi verilmiş, bir ve üç fazlı transformatör deneyleri anlatılmıştır.
Üçüncü bölümde; senkron makineler hakkında teorik bilgi verildikten sonra senkron makine karakteristiklerinin çıkarılması ile ilgili deneyler açıklanmıştır.
Dördüncü bölümde; asenkron makineler hakkında teorik bilgi verilip asenkron makinenin motor ve generatör çalışması ile ilgili deneyler anlatılmıştır.
Beşinci bölümde; bir fazlı asenkron motorlar hakkında teorik bilgi verilmiş ve ilgili deneylerle motor karakteristiklerinin çıkarılması açıklanmıştır.
Altıncı bölümde; önce adım motorlarının yapısı, çalışma prensibi ve sürme devreleri anlatılmış ardından ilgili deneyler verilmiştir.
Yedinci ve son bölümde ise üniversal motorlar hakkında teorik bilgi verilmiş ve ilgili deneyle motor karakteristiklerinin çıkarılması anlatılmıştır.
Öğrencilerimize oldukça yararlı olacağına inandığımız kitabın okuyucularımızdan gelen eleştiri ve önerilerle geliştirilebileceğini umuyoruz. Kitapta en az hata için gerekli çalışmalar yapılmış olmasına rağmen, olabilecek hataları www.yildiz.edu.tr/~elkmaklab adresine bildirmeniz bizim için oldukça önem taşımaktadır.
Bu kitabın hazırlanması aşamasında, özellikle yeni deneylerin oluşturulmasında, gösterdikleri özverili çalışmalardan dolayı asistan öğrencimiz S. Dinçer ÖZTURK ve stajyer öğrencimiz Güleser KASKAya teşekkürlerimizi sunarız. |