Kitap Tanıtımı |
Git vatan Kâbede siyaha bürün!
Bir kolun Ravza-i Nebiye uzat,
Birini Kerbelada Meşhede at,
Kâinata o heyetinle görün!
Namık Kemal
Bir imparatorluğun iştah kabartıcı çöküşü karşısında silahların murassa kınından çıktığı, asıl amaçların araçlara karıştığı bir dönemde, üç yıllık büyük bir sabrın, meşakkatin ve yek-vücud olabilen bir milletin var oluş mücadelesini neredeyse günü gününe okuyabileceğiniz bu eser Yahya Kemalin kaleminden Kurtuluş Savaşı dönemini anlatmaktadır.
Tarihin sadece geçmiş bir yaşantıdan ibaret olmadığının farkında olanlar için
Yahya Kemal Beyatlı: 2 Aralık 1884te Üsküpte doğan Yahya Kemal, Üsküpte belediye reisliği de yapan adliye memuru Nişli İbrahim Nâci Bey ile Leskofçalı İsmâil Paşazâde Dilâver Beyin kızı Nâkiye Hanımın oğludur. Asıl adı Ahmed Agâhtır. Aile şeceresi Rumeli sancak beylerinden Şehsuvar Paşaya dayanır. Zaten Beyatlı soyadı Şehsuvar lakabının Türkçesidir.
İlk eğitimine Üsküpteki Yeni Mektebde başlamıştır. Bir müddet sonra Mekteb-i Edebe girmiş, Orta öğrenimini Üsküp ve Selânikte tamamlamıştır. Ailesi idâdiyi tamamlasın diye Yahya Kemali İstanbula göndermişse de, Yahya Kemal buradan Parise gitmiştir (1903). 1912 yılında geri dönen Yahya Kemal, Darüşşafaka Mektebinde medresetül vâizin, Heybeliada Bahriye Mektebinde Darülfünûn Edebiyat Şubesinde tarih, edebiyat, Avrupa Tarihi, Türk Edebiyatı dersleri vermiştir.
Millî mücadele devam ederken Hâkimiyet-i Milliye, Tevhîd-i Efkâr, Dergâh, Zamân gibi dergi ve gazetelerde milli mücadeleye destek veren makaleleri yayımlanmıştır. İstiklâl Savaşı sonrasında Lozan Konferansına müşavir aza olarak katılmış, yurda döndüğünde milletvekili seçilmiştir. Bunun yanı sıra Varşova (1926), Madrid (1929) ve Lizbonda (1931) orta elçilik görevi, Pakistanda (1948) büyükelçilik görevini ifa etmiş; 1 Kasım 1958 yılında İstanbulda vefat etmiştir. |