Kitap Tanıtımı |
Şu bir gerçektir ki zamanımız müslümanı, yakalandığı amansız manevi hastalıklardan dolayı, çeşitli sıkıntılara düşmüştür.
Bu hastalıklar; maneviyat zayıflığı, ruhi boşluk, dünya sevgisi, kin, gösteriş, kendini beğenme, çekememezlik, cimrilik gibi nefisten kaynaklanan ve kalpleri istila eden hastalıklardır. Eğer insan, zamanında bunlarla mücadele etmesini öğrenemezse, dünyası kararacağı gibi ahireti de kapkara bir zindan olacaktır.
O halde, iç huzuru yakalayabilmek için ne yapmalıdır? Her şeyin bir bedeli olduğu gibi ruhi saadetin de bir bedeli, ödenmesi gereken bir ücreti vardır.
Kitabın yazarına göre bu ücret; öğrenmek ve uygulamaktan ibarettir. Yani kalbimizi sürekli olarak kendi kötü emellerine alet etmek isteyen nefisle ve şeytanla mücadele...
Nefisle mücadele ise ancak derin bir tefekkür ve ince bir muhasebe ile olabilir. Hatta kendisi de bir mütefekkir olan Üstat Konyevi, olayın ciddiyetini anlatmak için kaleme almış olduğu bu eserde, insan ile nefsi arasındaki ilişkiyi, ticari ortaklığa benzetiyor.
Nasıl ki ortaklar, her işten sonra birbirleri ile hesaplaşır, zarar ettiklerinde birbirlerini uyarır, kar ettiklerinde de birbirlerini daha iyisi yapmak için teşvik ederlerse, mümin de tıpkı bir ticaret ortağı gibi her akşam nefsiyle hesaplaşmalıdır.
Allahın (cc) gazabına neden olacak bir günahı işlediğinde ona, Allah-u Zülcelalin azabının pek şiddetli olduğunu ve kıyametin sıkıntılarını hatırlatmalıdır.
Nefsimizi, işlemekte ısrar ettiği ve vazgeçemediği bir günah karşısında nasıl uyarmalıyız? Muhasebemiz ve onunla hesabımız nasıl olmalıdır ki ebedi hayatımızda huzuru bulalım?
İşte bunun gibi soruları ve cevaplarını bu kitapta bulabilirsiniz. Ayrıca; zikir, Allah sevgisi, güzel ahlak, sabır, şükür, kanaat ve ana-baba hakkı gibi birçok konuda, özlü ve sade bir anlatımla, tadına doyamayacağınız izahlarla karşılaşacaksınız. |