Kitap Tanıtımı |
Marksizm bugünlerde sıkça söylendiği gibi kesinlikle öldü mü? Üretenlerin üretim sürecinin efendisi olduğu; en geniş ekonomik, toplumsal ve siyasal demokrasiyi temel alan; cinsiyetçi, etnik, siyasal sömürü ve baskılardan kurtulmuş bir toplum özlemi kuruntu muydu? Ekonomistlerin, ideologların, işadamlarının ve medyanın iddia ettiği gibi kapitalimden başka alternatif kalmamış mıdır artık? Yoksa Marksizmi eleştirmeye ve yenilemeye tam tersi bir noktadan; Marksizmin, ensüstriyel kapitalizm başka alternatif kalmamış mıdır artık? Yoksa Marksizm endüstriyel eleştirmeye ve yenilemeye tam tersi bir noktadan; Marksizmin, eleştirmeye ve yenilemeye tam tersi bir noktadan Marksizm, burjuva uygarlığından kopuşunu radikalleştirmek için, çağdaş toplumsal hareketlerin ortaya çıkardıpı ekoloji ve feminizm gibi teorik ve pratik karşı çıkışları bütünleştirebilmelidir" diyor ve Marx´ın 1843´te söylediğini tekrarlıyor:: Şimdi her zamankinden daha çok "var olan her şeyin acımasız eleştirmenin, olmalıyız." Lowy´ye göre, kurulu düzenin ´modernist´ mazeretlerini, kapitalist piyasayı ya da bürokratik despotizmi meşrulaştıran ´gerçekçi´ söylemlerini reddederek, ´umut ilkesi´ni , yani kullanım değerini ve demokratik planlamayı, yenilenebilen enerji kaynaklarını ve ekolojik üretim, ırk ve cinsiyet eşitliğini, özgür insanlar topluğunu ve uluslararası dayanışmayı temel alan bir duruş noktası inşa etmeliyiz.
Bürokratik rejimlerin komünizm ve sosyalizm adına işledikleri suçlar sosyalimz fikrini derinden yaralamış olsa da, özgür ve eşitlikçi bir toplum, toplumsal ve ekonomik demokrasi, doğanın korunması, özyönetim ve aşığıdan denetim özlemleri insanlarda yok edilemeyecek bir biçimde kök salmıştır. İçinde bulunduğumuz kriz durumunda pek çok sosyalistin yaşadığı ideolojik kafa karışıklığını liberalizme, bireyciliğe ve pozitivizme kapılmadan aşmak mümkündür:
Bir siyaset felsefi olarak Marksizmin tarihiyle ilgili makalelerin yer aldığı bu kitap, siyaseti sadece iktidar ve devletle ilgili sorular olarak ele almıyor. Felsefeye Marx´ın dediği gibi "Dünyayı yorumlamaktan çok dünyayı değiştirmeyi amaçlayan" bir siyaset felsefesi olarak bakıyor. Marx, Engels ve onları izleyen Lenin, Luxenburg, Lukacs, Gramsci, Marcuse, ve Benjamin´deki siyasal / entelektüel evrimin |