Kitap Tanıtımı |
Devrimler toplumların ve bireylerin hayatlarını kökten değiştirerek, yer yer kendi ilerleyişlerini durdurarak, yenilgilerinde bile toplumların hayatlarında derin izler bıraktılar. Dünyanın kendi ekseni ve güneşin etrafında dönüşü eşitlik, adalet ve özgürlük kavramlarıyla birlikte vardı artık. Sovyet uzay uzay gemisi Voskhod 1 Paris Komünün'den kalan bir afiş taşıyordu. Komün eski dünyanın ve rejimlerin duvarında onarılmaz bir çatlak oluşturmuştu.
Amerikan Devrimi, İmparatorluğu'na karşı "yurttaşlık" hakları temelinde bir isyanla başladı. Devrimin doğurduğu tartışmalar Fransız Devrimi öncesinde güçlü bir moment oluşturdu. Amerikan devrimi bağımsızlığı kazanıp yeni ulus Amerikalılar yaratırken çalkantılı bir dolu süreçle günümüz Birleşik Devletleri'nin de politik, entelektüel ve ahlaki çerçevesini oluşturuyordu.
Rus Devrimi ile kapitalist sistemi altüst eden ve "Bütün iktidar Sovyetlere!" diyerek yeni bir dünyanın ilk inşa deneyimiydi. Bolşeviklerin öncülük ettiği devrimin doğrudan demokrasi kurumları süreçle işlevsizleşti ve dünyanın sosyalist devlet deneyimi de kapatizmin restorasyonuyla ve sosyalizmin ve kapitalizmin tarihsel bir dönemin sona ermesiyle sonuçlandı.
Çin Devrimi dünyada işçi sınıfının ideolojik önderliğinde geniş yoksul köylü yığınlarının seferber edilmesiyle, devrimin milliyetçi ulusçulukla mücadelesi, Japon istilası ve sıçrayışlarla karakterize olur. Dünya savaşı, istila, milliyetçiler ve Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşu...
Devrimler, yenilgiler, zaferler en çok da umut olarak insana insan oluş olanağı olarak duruyorlar hala. İhtimalken bile değiştirme ve yaratma gücü olan bir umut... Devrimler sürer. |