Kitap Tanıtımı |
Uluslararası İlişkiler alanında Nobel ödülü veriliyor olsaydı, Ken Booth bu sıradışı çalışmasıyla kuşkusuz ödüle layık olurdu. Küresel güvenlik mevzusuna böyle hakimane bir yaklaşım için çok bekledik; işte şimdi bu kitap, tüm bilgeliği ve canlılığıyla, dünya düzeni düşüncesi ve pratiğinde daha özgürlükçü bir geleceğe zemin hazırlıyor.
Richard Falk, Princeton Üniversitesi
Eleştirel Güvenlik Çalışmalarının yeni söyleminde neredeyse bir kuşağa ilham kaynağı olan Booth, nihayet alana ilişkin kendi anlatısını üretti. Bekleneceği üzere kitap çok da kolay bir okuma vaat etmiyor; Boothun devlet hakkındaki karamsarlığı bizleri huzursuz ediyor; onun maksadı da bu zaten. Fakat bu çalışma, sadece işlerin yolunda gitmediği bir dünya için bir ağıt değil, aynı zamanda bir eylem çağrısıdır da. Kitap, eleştirel güvenlik söylemine katkıda bulunmak isteyen herkesin temel referans kaynağı olacaktır. Aktivist bilimin ibretlik bir örneği.
Chris Brown, London School of Economics
Küresel toplumun, üst üste gelen bir dizi tarihi krizle karşı karşıya olduğunu öne süren Booth, alışılageldik küresel işlerin karşısına dikilen tarihi güçlükleri anlamak ve daha kozmopolit bir geleceği yeniden inşa etmek niyetiyle kapsamlı bir çatı kuruyor. Bunu yapmak için de eleştirel toplumsal kurama ve radikal uluslararası kurama yöneliyor.
Dünya Güvenliği Kuramı hem güvenlik hakkında yerleşik düşüncelere karşı bir meydan okuma hem de eleştirel güvenlik çalışmaları için alternatif bir yaklaşımdır. |