Kitap Tanıtımı |
Dönmelik ve Dönmeler, tarihimizin aydınlatılmamış konuları arasında yer almış, bu genelde, Dönmeler´in yaşadıkları ´kimlik ve intibak krizi´ sonucu kendilerini ´deşifre´ etmeye çekinmelerinden ileri gelmiştir.
´Mesihçi Siyonizm´ misyonuyla ortaya çıkarak, ´Kurtarıcı Mesih´ iddiasıyla Yahudiler´i Filistin´de toplanmaya çağıran Sabatay Sevi´nin Osmanlı Devleti otoritesi ve toprak bütünlüğünü tehdit ettiği gerekçesiyle, Osmanlı Padişahı huzurunda sorgulanırken ´ölüm korkusu´yla ´sahte Müslüman´ olması sonucu,1666´da taraftarlarına inhisarla ortaya çıkan Dönmeler, uzun bir süre ´kapalı toplum hayatı´ yaşamışlardır.
Osmanlı´nın son bir asırlık döneminde, toplum ve devlet hayatında sekülaristleşmenin ortaya çıkması sonucu, kapalı hayatları kırılan Dönmeler, ´Batıcı-laik kimlik´ zemininde toplumumuzun ´yeniden yapılandırılması´na katkıda bulunan bir zümre olarak nitelendirilerek ´faydaları´ ve bu arada, bir kısım Dönmeler´in ´Siyasal Siyonizm´e destek vermeleri´ ve ´Türk hakim kültür ve değerleriyle kavgaları´ndan bahisle ´zararları´ üzerinde durulmuştur.
Konuyu, ´akademik zemin´de ele almaya özen gösteren bu kitabın yazarı, Dönmeler´in aleyhine veya lehine tavır koymaya yönelik ´önyargılar´dan uzak durarak, yalnızca ´ilmi endişe´ ile gerçekleri ortaya koymak için kaleme alınmıştır. |