Kitap Tanıtımı |
Doğal yasa anlayışı, Antik Yunan'dan günümüze, etik nihilizme, etik sübjektivizme ve etik rölativizme karşı ortaya çıkmış, evrensel adalet arayışından doğan bir anlayıştır. Ahlak, hukuk, siyaset ve din felsefesi gibi alanların kökeninde yer alan temel, ortak ve evrensel değerler ile iyi arayışını gösterir. Bu doğrultuda düşünce tarihi boyunca pek çok doğal yasa teorisinin ortaya çıkmasıyla bir doğal yasa geleneği oluşmuştur.
Dünyanın değişen konjenktürü ve uluslararası dinamikler, uluslararası toplumun ilgisinin her geçen gün biraz daha hak ve yasa kavramlarına yönelmesine neden olmaktadır. Pozitivist bakış açısıyla etikten ve değerler boyutundan uzaklaşmış görünen yasa kavramı, Finnis'te bilimsel ya da dinsel boyutun ötesinde oyun ve estetik tecrübe gibi insani eğilimlerin dahi bir değer olarak kabul edilmesiyle ayrıcalıklı hale gelmiştir.
Bu eser, doğal yasanın problematiği, doğal yasa geleneği, temel insani iyileri esas alan John Finnis'in doğal yasa anlayışının dikkat çekici yönleri ve doğal yasa geleneğindeki yerinin küçük bir analizini ihtiva etmektedir. |