Kitap Tanıtımı |
Bu kitapta iki konu üzerinde durulmaktadır: Öncelikle dış politika analizi alanında yazılmış teorik yaklaşımlar izah edilmekte, ardından da Türk dış politikası, bu teorilerin test edilmesi için örnek olay olarak kullanılmaktadır. Bu sayede Türk dış politikasına daha farklı açılardan bakılması gerektiği işaret edilmektedir.
Kitap beş bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde, dış politikanın teorileri (realizm, liberalizm bağımlılık), dış politikayı etkileyen faktörler ve karşılaştırmalı dış politika analizi; ikinci bölümde, uluslararası faktörler (uluslararası sistemin yapısı, uluslararası örgütler, enerji güvenliği ve uluslararası değerler); üçüncü bölümde, ulusal faktörler (düşünce kuruluşları, ulusal özellikler, ulusal güvenlik, sivil toplum, medya, koalisyonlar ve karar birimleri); dördüncü bölümde, liderlik ve psikolojik faktörler; son bölümde de sosyolojik faktörler (kültür, din, siyasal kültür, kimlik) irdelenmiştir.
Kitabın ikinci cildinde ise teorik anlamda eksik kalan konular ele alınmaktadır. Böylece her iki cildi okuyan bir araştırmacı, dış politika analizi üzerine ortaya konulan teorik yaklaşımlar üzerine kapsamlı bilgi edinirken Türk dış politikasının farklı açılardan analiz edilmesini gözlemlemiş olacaktır. |