Kitap Tanıtımı |
Din nedir? Nasıl doğmuştur? Dinlerle ilgili ciddi bir kaynak eser ihtiyacı var mıdır? Hangi dinler hak tır, hangileri sonradan ortaya çıkmış veya çıkarılmıştır?...
Bu ve benzeri sorulara, din sosyolojisi ve felsefesi açısından yaklaşarak cevaplar arayan M. Şemseddin Günaltay ın yıllar önce kaleme aldığı önemli eseri "Dinler Tarihi/ Yeryüzündeki İlkel Dinler", Kesit Yayınları nın Dinler Tarihi Serisi içinde çıktı.
Kitabın giriş bölümünden itibaren, din ilimleri, din ilminin İslam alemindeki durumu, dinin özel bir ilim konusu olup olmayacağı, dinin mahiyeti, dinler tarihinde kullanılan bazı tabirler, dini hayatın ilk biçimleri, Afrika da vahşi kabile dinleri, Amerika ilkel kabile dinleri, Çin, Okyanus ve Japonya daki ilkel dinleri masaya yatırarak inceliyor.
Kitabın yazarı Günaltay, sözü edilen ilkel dinler ve ilkel din kavramıyla ilgili olarak kendi görüşlerine de yer verdiği eserinde, yaratılmış olan her şey karşısında kendi varlığını sorgulayan insanın kendince yöneldiği kutsal değerler ve bu değerler sisteminin din olup olmadığını da gözler önüne seriyor.
Dinler tarihi ve din felsefesini geniş biçimde açıklayan yazar, Hegel, Hartman, Tiele, Siebec tasniflerinin yanı sıra İslam alimlerine göre de bir tasnife giderek konunun daha iyi anlaşılmasını sağlıyor.
İnsanlığın ilk devirlerinden günümüze kadar inanç ve ibadet alanında takip ettiği doğru ya da yanlış yolun dinler tarihi ile anlaşılabileceğini savunan yazar, eserinde, insanoğlunun bu yoğun düşünceler karşısında, nasıl çırpınıp neler düşündüğünü ortaya koyuyor ve bu düşünceler sonucunda oluşan felsefe ve sosyoloji ile de medeniyetin doğuşu arasında bağlantılar kuruyor.
Kitap, başlangıcından günümüze insanoğlunun hayatında var olan ilkel dinler i, bütün ayrıntıları ile sunması bakımından önem taşıyor. |