Kitap Tanıtımı |
1945 yılına gelindiğinde özellikle İkinci Dünya Savaşının yıkıcı etkisini çok derinden yaşamış önemli bir insan yığını vardı. Bir taraftan yoksulluğuna isyan eden köylü; öbür taraftan savaş yıllarındaki kazancını yatırıma çevirmeye çalışan burjuvazi, duygularını paylaşacakları bir ortam beklentisi içindeydiler.
1946 yılı Demokrat Partinin siyasi yaşama girdiği yıldı ve beklenen ortam bulunmuştu. Ancak hem köylü hem burjuvazi DP iktidarı için dört yıl daha bekleyecekti.
Çok tartışılan 1946 seçimlerinin ardından dört yıl boyunca Demokrat Parti bu grupların duygularına hitap etti ve 1950 seçimlerini ezici bir çoğunlukla kazandı. On yıl boyunca da iktidarı hiç bırakmadı.
CHP, DPye oy verenler için Çarıklılarla Kasketliler tarzı küçümseyici bir tavır almış ancak Demokrat Partiyi on yıl boyunca bu Çarıklılar iktidarda tutmuştur. Demokrat Parti bu süreçte, CHP iktidarı dönemindeki zor şartları en ücra yerlere giderek Türk halkının zihninde hep taze tuttu.
Demokrat Partinin son dönemi ne demokratik, ne toplumsal, ne de ekonomik açıdan parlaktı ancak ne olursa olsun, Çarıklılar DPye oy vermeye devam ediyorlardı. 27 Mayıs Darbesi olmasaydı DPyi halk devirir miydi acaba?
Bu kitapta 1946-1960 yılları arasında Türkiyenin şahit olduğu Çok Partili Yaşam sürecini, bu dönemdeki seçkinlerle çarıklıların çekişmesini, son on yılda ise çarıklıların iktidarda kalma mücadelelerini bulacaksınız. |