Kitap Tanıtımı |
Üniversite yayıncılığı ve yaşamı konusunda bu yıl yapılan çalışmalar akademik çevrelerden büyük ilgi gördü. Türkiyede üniversite yayıncılığının geçmişi 1700lerin sonunda kurulan Mühendishane Matbaası nda basılan eserlere kadar uzanır.
Bu dönemde, litografi (taşbaskı) yönteminin gelişmesi ve özellikle Tıbbiye ve Harbiye gibi okullarda okutulan ders kitaplarının basılmasıyla yayıncılık faaliyeti hız kazanmıştır. Ders kitaplarının basımına Darülfünün döneminde devam edilmiş fakat üniversite yayıncılığında asıl gelişme Cumhuriyetle birlikte başlamıştır. Üniversitelerin çoğalmasıyla da çeşitli aşamalardan geçip günümüze ulaşmıştır.
Darülfünün dan Günümüze Üniversite Yayıncılığı ve Yaşamı, İstanbul Bilgi Üniversitesi nin 2003 yılında İstanbul da Bilgi Atölye 111, Ankara da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi salonlarında ve 25 Ekim 2 Kasım tarihleri arasında TÜYAP Kitap Fuarında açmış olduğu sergi için hazırlanan bir çalışma olarak yayınlanmaktadır.
Sergi, üniversite yayıncılığının örneklerini sunmanın yanında konuyu bir bütün olarak ele almakta ve üniversite yaşamının kurumsal ve yasal yapıyla, hocadan öğrenciye kadar tüm öznelerini, Türkiye de üniversite kavramının geçirdiği tarihsel süreç içinde sergilemeyi amaçlamıştır. Seçilen örnekler oldukça zengin olan akademik mirasımızın küçük bir parçasıdır. Bu mirasın tüm örneklerini doğru bir yöntemle biraraya getirip, Türkiye de eğitim geçmişini çağdaş bir anlayışla yeni nesillere sunmak bu alanda atılacak büyük bir adım olacaktır. |