Kitap Tanıtımı |
"Fenerbahçe´ye Aytaç Pasa´lara (Kara Kuvvetlen Komutanı) gittim. Daha çok o konuştu. ´Şener (Jandarma Genel Komutanı! bizden habersiz darbe planı hazırlatmış. Adı da ´Ayısığı.´ Darbede kimin başkan olacağı belir değil. Hepimize davranışlarımıza göre bir kod adı vermiş. Havacı (Hava Kuvvetleri Komutanı ibrahim Fırtına! ona destek verdiği için o anlamda, bizler ise sana karşıt anlamda, bana da belli değil anlamda kodlar vermiş. Bu plan GB´nin (Genel Kurmay Başkanlığı) elinde olduğu gibi içlerinden biri tarafından sızdınldığı için MİT ve hükümetin de elinde varmış." {Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek´in günlüğünden)
Çok partili hayatının, askeri müdahalelerle on yılda bir bölünmesine artık neredeyse alışan Türkiye´de bir ilk yaşandı: Akim kalan darbe hazırlıkları, kamuoyunun gözleri önüne alenen serildi. Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, elbette gizli kalmasını planladığı günlüklerinde. Genelkurmay içindeki darbe heveslilerini ve donemin şartlarına göre ´yöntem1 değiştiren darbe çalışmalarını bir bir anlatıyordu. Ancak Örnek Darbe Gunlukleri´nın kendisine ait olmadığını savunsada mahkeme aynı kanaatte değildi.
Nokta dergisi ve Taraf gazetesinin cesur yayınlarıyla Türkiye gündemi, artık emekli olan paşaların akıl almaz yasadışı faaliyetleriyle çalkalanacaktı. iddialara göre dönemin kuvvet komutanları, bağlı bulundukları Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök´ü bile hiçe sayacak demokrasi dışı teşebbüslere girişmişlerdi.
Mılenyum çağında ´halka ilişkilerin ve Sivil inisiyatiflerin gücünü de keşfeden
paşalar, siyasî otoriteyi yok etmek için üniversite rektörlerini, sivil toplum örgütlerim, ekonomik dengeleri ve basını da planlarına dahil edip bunları yönlendirmeye çalışmışlardı. Omek´ın. günlüklerinde de belirttiği gibi, ´nabızlarını tuttukları Orgeneraller ve Korgeneraller da dahil olmak üzere´, iç bünyelerinde bile darbe isteyen yoktu Ve 12 Eylül için belirtilenin aksine, darbe için gerekli şartlar bir türlü ´olgunlaş´mıyordu!
Darbe için değil ama Türkiye´de artık gerçek demokrasi, temiz ve şeffaf siyaset için şartlar her geçen gün olgunlasıyor artık. Darbe Günlükleri bu gelişime bir katkı sağlamak için kaleme alındı. Gazeteci yazar Aytekın Gezici, dezenformasyonların sisinde süreci sağlıklı takıp edemeyenler ve yıllar sonra Türkiye´nin demokrasi sınavındaki bu önemli dönemeç hakkında fikir sahibi olmak isteyecekler için "Darbe Gûnlükleri´nı, öncesi ve- sonrasıyla kaleme aldı. |