Kitap Tanıtımı |
Mondros Mütarekesi imzalandıktan sonra İtilaf Devletleri, mütareke maddeleri uyarınca Anadolu'da işgal hareketlerine giriştiler. Türk halkı, işgallerin önüne geçebilmek için Kuva-yı Milliye teşkilatlan ortaya çıkardı ve işgal kuvvetlerine karşı Mustafa Kemal Paşa liderliğinde bağımsızlık mücadelesine girişti.
Türk milletinin bağımsızlık mücadelesi gerçekleştirdiği Mütareke döneminde; Damat Ferit Paşa beş defa hükümet kurdu. Hükümetlerinin temel politikası, İtilaf Devletleri ile iyi ilişkiler kurulması gerektiği fikrine dayanıyordu. O'na göre silahlı direnişe kalkışmak memleketi ateşe atmaktan başka bir şey değildi. Bu yüzdendir ki Sadrazam Damat Ferit Paşa, Sultan Vahdettin'i de ikna etmek suretiyle silahlı direniş fikrini ortadan kaldırmak için büyük gayret sarf etti: Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarını mesleklerinden ihraç ettirdi ve onlar hakkında idam kararları çıkarttı. Kuva-ı Milliyeciler aleyhine kışkırtmak maksadıyla fetvalar yayınlattı; Kuva-yı İnzibatiye adıyla bir ordu kurdurdu. Anadolu'nun pek çok yerinde Milli Mücadele hareketine karşı isyanlar çıktı. Paşa, bu isyanları destekledi. Bütün bu faaliyetleri boyunca İngilizlerden büyük destek gördü.
Elinizdeki bu eser, Damat Ferit Paşa Hükümetlerinin, Milli Mücadele'yi engellemek adına hangi tedbirleri aldıklarını neler yaptıklarını ve ne ölçüde başarılı olduklarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Nihayetinde bu çalışma; Mütareke döneminde Damat Ferit Paşa ve Hükümetleri ile Milli Mücadele harekete arasındaki mücadeleyi doğru bir şekilde anlama ve anlamlandırma çabasının bir ürünüdür. |