Kitap Tanıtımı |
"Arşiv belgelerinden ve kendi kaleminden Çerkes Ethem"
Kitabı yazmaya karar vermemde, tabii ki, Ethem Beyin ailesine mensup olmanın, dolayısıyla kendi geçmişimi de araştırmanın rolü vardır. Ancak bu, esas değil, talidir. Esas neden, bu satırların yazarının resmi tarihten bir hayli rahatsız olmasıdır. Devlet arşivlerinin tarih bilimcilerine kapalı, ama tarih yazmakla görevlendirilmiş kimilerine açık olduğu bir ülkede, sistemin özellikle eğitsel kurumlarında mütemadiyen dile getirilen kahraman ve hain tanımlamalarının neden ve niçinlerini tartışmak elzemdir. Özellikle 1919-1921 arası dönemi mercek altına almak son derece önemlidir. Zira bu süreçte oluşan antagonizma, bugün hâlâ Türkiyenin gündemini meşgul etmektedir.
Emrah Cilasun
Cilasunun büyük bir titizlikle bulduğu ve yayınladığı belgeler, Çerkes Edhem isyanının sadece birkaç çete reisinin ihanetine indirgenemiyeceğini, Batı Anadoluda sayıları binlere varan Çerkesin kendilerine ihanet eden Ankara hükümetine karşı muhalefete geçtiğini, Kemalist iktidarın da, Edhem ve kardeşlerinin ötesinde, Çerkes cemaatini kitlesel bir şekilde bir tehdit unsuru olarak algıladığını göstermektedir.
Hamit Bozarslan
Gerçek yapıcı, hem karartılan gerçeği bulmaya çalışır, hem, bir inşaat ustası gibi, yalana dayanan yapıları yıkıp, onun içinden ayıkladığı malzemelerle gerçeğin yapısını kurmaya çalışır, hem de, karşıtlarının iddiasının aksine, yıkıcı değil, gerçek yapıcıdır. İşte Emrah Cilasun, bu zor işe girişme cesaretini gösterenlerden biridir.
Gün Zileli. |