Kitap Tanıtımı |
Sovyetler Birliği döneminde SSCB'nin baskıcı tutumunun, başka milletlere ve özellikle Türklere tahammülsüzlüğünün had safhada olduğu bir dönemde, Repressiya olarak adlandırılan yıllarda, çok büyük kıyım ve kırımlar yaşanmıştır. Bu kırım ve kıyımların yaşandığı coğrafyalardan biri de Azerbaycan'dır.
Azerbaycan'ı vatanlaştırma, ona bağımsızlığını kazandırma çabaları tarihî süreç içerisinde ibret dolu mücadelelere sahne olmuştur. Bu mücadele evrelerinden birini de Azerbaycan'ın ünlü tiyatro yazarı Cefer Cabbarlı?nın etrafında teşekkül eden direniş ve diriliş mücadelesi oluşturmaktadır.
Azerbaycan'ın 20. bağımsızlık yılına bir hatıra olarak hazırlanan bu eserde, 35 yıllık kısa ömründe Azerbaycan'ın bağımsızlık sembollerinden biri olmayı başaran yazar, şair ve oyuncu Cefer Cabbarlı'nın hayatı, edebi kişiliği, eserleri, dönemin basın ve yayın hayatına hizmetleri ve bu uğurda yaşadığı zorluklar ile baskılar konu edilmiştir. Ayrıca bu eserde Azerbaycan'da edebi anlamda milliyetçi çizginin temsilcisi, istiklal mücadelesinin sesi; vatan, bayrak ve özgürlük kavramlarının bedii şekillendiricisi konumundaki Cefer Cabbarlı?nın tanıtılmasının ötesinde Azerbaycan'ın bağımsızlık mücadelesinin tarihsel süreçleri ve geçirdiği aşamalar ile o dönemdeki siyasi ve sosyo-kültürel atmosfer de ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Türkoloji ve Türk Dünyası açısından büyük önem arz eden bu eser, bir başka yönüyle de tarihî süreç içerisinde birçok konuda kader ortaklığı yapmış olan kardeş iki devlet, Azerbaycan ve Türkiye Cumhuriyeti Devletleri, arasındaki sosyal, edebî, siyasî ve kültürel bağları güçlendirecek bir köprü vazifesi de görmektedir. |