Kitap Tanıtımı |
Çatışan Feminizmler, zamanımızın önde gelen dört feminist kuramcısının bir sempozyumda birbirlerini eleştirerek yaptıkları tartışmalardan oluşuyor. Feminizm ve postmodernizm üzerine önemli sorular soran; bu iki "izm"in kesiştiği ve ayrıldığı noktaları irdeleyen; öznellik, tarih yazıcılığı, etik, siyaset ve dil gibi konuları farklı perspektiflerden ele alan bir çalışma. Benhabib, Butler, Cornell ve Fraser feminizm ve postmodernizm üzerine tartışırken, bir yandan da bize feminizmin aslında sabit, içeriği ve sınırları belli bir alan olmadığını, aksine aslında pek çok feminizm anlayışı bulunduğunu ve bunların tümünü göz önüne almak, yeri geldiğinde sentezlemek gerektiğini gösteriyorlar.
YAZARLAR HAKKINDA:
Seyla Benhabib: İstanbul´da doğdu, Amerikan Kız Koleji´nden mezun oldu. Yüksek lisansını ve doktorasını Yale Üniversitesi´nde tamamladı. Türkçede Ötekilerin Hakları (İletişim, 2006), Eleştiri, Norm ve Ütopya (İletişim, 2005) ve Modernizm, Evrensellik ve Birey (Ayrıntı, 1999) gibi kitaplarıyla tanınıyor.
Judith Butler: Yüksek öğrenimini ve doktorasını Yale Üniversitesi´nde tamamlayan Butler´ın feminist kuram, felsefe ve güncel siyaset alanlarında pek çok makalesi ve kitabı bulunuyor. Bazıları: Cinsiyet Belası (Metis, 2008), Taklit ve Toplumsal Cinsiyete Karşı Durma (Agora, 2007), Kırılgan Hayat (Metis, 2005), İktidarın Psişik Yaşamı (Ayrıntı, 2005).
Drucilla Cornell: Akademik hayatına başlamadan önce bir süre sendikacılıkla uğraşan ve 1989´dan beri çeşitli üniversitelerde görev yapan Cornell´ın başlıca eserleri arasında Beyond Accomodation (1991), Transformations (1993), The Imaginary Domain (1995) ve Defending Ideals (2004) sayılabilir.
Nancy Fraser: Felsefe doktorasını aldıktan sonra Northwestern ve Johann Wolfgang Goethe (Frankfurt) gibi üniversitelerde görev yapan Fraser´ın eserlerinden bazıları şunlar: Unruly Practices (1989), Justice Interruptus (1997), The Radical Imagination (2003), İhtiyaçlar Mücadelesi (Agora, 2006). |