Kitap Tanıtımı |
Güvenlik ve suç toplumsal hayatın en önemli öncelikleri arasındadır. Bireyler güvenlik sorunlarının ve suç korkusunun olmadığı toplumlarda daha özgürce yaşayabilirler. Bir toplumun en önemli unsuru olan özgürlük-güvenlik dengesini etkileyecek politik uygulamalar ve yasal düzenlemeler, geniş kitlelerin katılımıyla tartışılmalı ve karara bağlanmalıdır. Toplumlarda suç ile mücadele genellikle kolluk kuvvetlerinin temel görevi olarak algılanmış veya tanımlanmış olsa bile suç, her sosyal davranış gibi bireyin içinde ve dışında gelişen çok yönlü mikro ve makro seviyede oluşan bir davranışlar bütünüdür.
Suçun nedenlerini açıklamaya yönelik yapılan karşılaştırmalı ampirik çalışmalar bazı mahalle, ilçe, il, bölge ve ülkelerin diğerlerine oranla neden daha fazla suç ürettiğini analiz etmeye çalışmışlardır. Yapılan çalışmalarda nüfus, gelir, eğitim, göç, kentleşme oranı ve gelir dağılımı gibi bazı sosyal, ekonomik ve demografik özelliklerin bu farklılıkta etkili olduğu gözlenmiştir.
Suç, oldukça karmaşık ve toplumsal bir sorundur. Sadece bir değişkenle suç kavramını açıklamaya çalışmak oldukça yanıltıcı sonuçlar verir. Her değişken büyük resmi görebilmek için ancak bir birimlik bakış açısı sunabilir. Suç kavramını derinlemesine anlamak ve analiz edebilmek için bu değişkenlerin hiçbirisinin tek başına yeterli olamayacağı açıktır. Suçu sadece polisiye önlemlerle azaltmaya çalışmak oldukça imkansızdır. Suça etki eden tüm faktörleri değerlendirerek bu doğrultuda önlemler almak daha faydalı olacaktır. Suç bilimi literatüründe, suçu etkileyen faktörler genellikle beş ana kategoride özetlenmiştir. İlk kategori eğitim düzeyi, evlenme ve boşanma oranları ve ırklar/mezhepler gibi sosyal değişkenlerden oluşur. İkinci kategori ise işsizlik, gelir dağılımındaki eşitsizlik, ortalama gelir ve gayri-safi yurtiçi hâsıla, Gini katsayısı (gelirin adil dağılımı) gibi ekonomik değişkenlerden meydana gelir. Üçüncü kategori nüfus, nüfus yoğunluğu, kentleşme düzeyi, genç nüfus, toplumun yaş yapısı ve dağılımı, nüfusun erkek-kadın yüzdesi, kolluk kuvvetleri sayısı gibi demografik değişkenlerden oluşur. Dördüncü kategoriyi ise ceza, adalet ve yargı sistemlerinin güvenilirliği, tarafsızlık, adalet uygulamaları ve caydırıcılık mekanizmalarını inceleyen değişkenler ile cezaevleri ve cezaevi koşullarının kullanımı da dâhil olmak üzere suç davranışının cezalandırılması ile ilgili adalet değişkenleri oluşturur. Son kategoride ise park ve bahçe sayıları, oyun alanları, sosyal donatılar, yeterli ışık gibi çevresel faktörler ele alınır.
Ülkemizde olduğu gibi dünya ülkelerin en önemli problemlerinden birisi de güvenliktir. PEW Araştırma Şirketinin dünya genelinde ve ülkemizde 2014 yılında yapmış olduğu anket çalışmasına göre suç ve yolsuzluk dünya ülkelerinin en önemli iki problemi arasında bulunmaktadır. Ülkemizde ise aynı şekilde suç (%68) ve yolsuzluk (%62) ülkemizin en önemli iki problemleri arasında bulunmaktadır. |