Kitap Tanıtımı |
"Her şeyi yazdım, olduğu gibi anlattım diyen ünlü yazar Andre Gide bile acaba her şeyi yazdı mı? Yazdığına inanmıyorum. Her yazar, önce insandır. İnsanın yüreğinin içinde, derinliklerinde kendi kendisine bile inanamadığı gizler, korkular, kederler, sevinçler vardır"
-Samim Kocagöz-
Samim Kocagöz´ün yazılarının tadına doyum olmaz. Benim açımdan hiç değilse, böyle bu... Ne zaman bir yazısına rastlasam içim açılarak okurum. Usta bir öykücüdür Kocagöz, deneyimli bir yazardır. Anadolu insanına sağlam gözlerle eğilmiş bir ´gerçekçi´dir, ama bunların dışında, bulunmaz bir dost, ´iyi´ bir insandır.
-Oktay Akbal-
"1940 Kuşağı´nın en ilginç yazarlarından biridir Samim Kocagöz. Toprak reformundan yana bir çiftçi, sosyal idealleri uğruna edebiyatın yazınsallığını heder etmeyen bir yazardır. Eserlerinde kuşağının toplumsal projelerini, başlarından geçenleri görebilirsiniz. Ama sadece bu yönleriyle öne çıkan, yaşam koşullarının iyileştirilmesi halinde değer/işlev yitimine uğrayacak kitaplar değildir. Kocagöz, yazdıklarını estetik bir donanımla kuşatmayı, okurun ezberini bozmayı bilmiştir. Gerçekçilikten anladığı; slogan üretmek değil, insana/edebiyata dair bir yaşantıyı özgün bir biçim/biçem ile yansıtabilmektir.
Edebiyat tarihimizde yadsınamayacak bir yeri vardır. Sait Faik´ten Orhan Kemal´e, Kemal Tahir´den Fakir Baykurt´a, Yakup Kadri´den Tennesse Williams´a kadar pek çok isimle yakın dostlukları olan Kocagöz, yaşadıkları ile çok renkli bir kişiliktir. Bütün bu anılar demetinin önemli bir bölümünü oluşturan Bu da Geçti Yahu´nun, "Davutpaşa Kışlası Anıları"nın eklenmesiyle, genişletilmiş yeniden basımını sunuyoruz. Bir edebiyat insanının yazarlık serüvenini, geçen yüzyılda iz bırakan diğer yazarlar ile anılarını, kısacası bir değil birçok yaşamı bir arada bulacaksınız.
(Arka Kapak) |