Kitap Tanıtımı |
Geçmisten günümüze tüm birimleri ile hayatta kalmayı başaran türlerden biri olan masal, sözlü halk kültürü içerisindeki varlığını ve önemini güncel yapısal formatlar ve motiflere bürünerek sürdürmeye devam etmektedir.
Bilindiği üzere, sözlü kültür ürünleri, ait olduğu toplumun hayata bakış açısını yansıtan, o toplumun içtimai yasalarını bünyesinde barındıran muhtevaları ile de oldukça önemli bir işleve sahiptir. Folklor mahsullerinin en dikkate değer yönlerinden olan sosyo-kültürel belleğin gelecek kuşaklara nakli konusunda anlatı esaslı türlerden birisi de masaldır. Masallar toplumsal değerleri kuşaktan kuşağa aktararak, toplumun devamlılığını ve birliğini sağlamakta, yeni kuşakların ilgili toplumun değer yargıları, hayata bakış açısı, kaçınmaları, ilke ve idealleri doğrultusunda yetişmesinin temininde ciddi görevler ifa etmektedir.
Çok uluslu toplumlardaki homojen yapı, toplumu oluşturan birimlerin ulus kimliğinin korunması sürecinde, kültür değerlerinin korunması ve yaşatılmasını çok daha fazla lüzumlu kılmaktadır. Bu yaklaşım eşliğinde, Bosna-Hersek'i oluşturan üç kurucu halktan biri olan ve Müslüman kimliği ile farklılaşan Boşnakların milli kimlik numunelerinden olan masallar üzerinde derleme ve tercüme çalışmaları yapmayı bilimsel ve kültürel sorumluluğumuz açısından gerekli gördük. |