Kitap Tanıtımı |
Son yıllarda hızlı bir dönüşümün etkisinde kalan Bodrum´un, doğal ve mimari karakteri, yoğun ilginin baskıyla hızlı bir değişimin etkisindedir.
Müsgebi Köyiçi Mahallesi, bu açıdan biraz şanslıdır. Bugünkü adının da çağrıştırdığı gibi, yarımadanın ortasında yer alan yerleşimin, kıyı ile dolayısıyla turizmle pek ilişkisi olmamıştır. Bu konum mimari karakterin kent ve yapı ölçeğinde günümüze dek çok bozulmadan ulaşmasınıda sağlamiştir.
Bu kitap, Müsgebi´de 2001 yılında yapılan bir alan araştırmasının ve ardından sürdürülen çalışmaların bir sonucudur.Kitapta, Müsgebi Köyiçi Beldesi´nde korunmuş geleneksel doku ve mimarlık örneklerinin rölöve ve açıklamaları yer almaktadır. Ayrıca, bölgeye özgü ev türleri, yapı malzemeleri ve yapım yöntemleri de kroki, detay ve fotoğraflar eşliğinde ele alınmıştır.
Yaklaşık otuz yıldır, Türkiye´nin tarihi, arkeolojisi ve sanat tarihi ile ilgili yayınlara destek veren ve bu alanlarda pek çok önemli eseri Türkçe´ye kazandıran Arkeoloji ve Sanat Yayınları, elinizdeki bu kitapla örnek bir ürüne de destek vermiş oluyor. Böylelikle birçok bölgede tarih ile iç içe, kültürel mirasın ayrılmaz bir parçası olan geleneksel mimarlık ürünlerine ilişkin envanter çalışmalarının da yayımlanabileceği bir ortam oluşturuyor. |