Kitap Tanıtımı |
Bir kilidi açmak için
Yöneldim geçmişe;
Karşılaştım anahtarları
Kayıp binlerce kilitle...
Merakın giderilmesinin ve geçmişe dair bir şeyler öğrenebilmenin temel araçlarından birini de gezi oluşturur. Üstelik gezi, bugünün ve geçmişten kalan objelerin doğrudan görselliğini içerir. Ülkemiz harika doğa güzelliklerine ve çok zengin bir tarihsel geçmişe sahip. Uygarlıkların beşiği olan bu coğrafyanın keşfinin küçük bir alanı ve boyutunu içeren bu kitap daha çok panoramik bir bakışa sahip. Ancak kitabın, diğer bir kısım gezi kitaplarından ayrırıcı yönü, tarihi eserler ve durumlarla insan unsuru arasındaki bağların kısmen irdelenmesini oluşturmak.
Bu coğrafyanın ne kadar renkli olduğunun; bu renklerin sosyal yaşamdan mimariye, estetikten inançlara dek birbirlerini nasıl etkilediğinin kimi örnek eserler aracılığıyla anlatıldığı kitapta, gezi kitabı olma içeriği bir hayli yoğun. Köklü çatışmaların yaşandığı coğrafyada yok oluşların, sentezlerin, eserler aracılığıyla da gözlemlenmesi mümkün. Kitap bugün ile dün arasında insan unsuru üzerinden bağ kuruyor; bu bağlamda kimi saptamalara yer veriyor ve geçmişe yaklaşım konusunda kimi zihniyetlerden kesitler sunuyor.
Kapadokya, Urfa, Harran, Mardin, Midyat, Hasankeyf, Halfeti, Antep, Kilis, Antakya, Samadağ ve Vakıflı Köyü bölgelerini kapsayan ve buralardaki tarihi eserlerin, yapıların, müzelerin ve kimi insan manzaralarının anlatıldığı bu kitap, okuyucuda gezi dürtüsünü uyandırma ve yapılacak gezilerde farklı bakış açıları önerme amacını taşıyor.
(Arka Kapak) |