Kitap Tanıtımı |
Binyılın Sonu: 28 Şubat kitabı, yakın dönemde yaşanmış; fakat yansıma alanı ve sonuçlarıyla uzun vadede Türkiyede ciddi dönüşümlerin taşıyıcısı olacağına dair göstergelerini almaya başladığımız 28 Şubat 1997 Postmodern Darbesinin hikâyesini anlatıyor. Çalışmaya başladığımız andan itibaren adım adım sürecin izlerini takip ederken, karşımızda dokunulmamış ciddi bir birikim olduğunu gördük. Şu ana dek sürece dair anlatılanlar ve konuşulanlar büyük oranda dağınık ve birbirinden kopuk olduğundan süreci bütüncül bir okuma ve anlama çabalarını zorlaştırmaktaydı. Bu eksikliği gidermek için her biri büyük özveri gösteren ve ciddi teşekkürü hak eden 16 kişilik dinamik bir ekiple yola çıkıldı. Bu ekip içerisinde alt ekipler oluşturularak; her alt ekibin, röportajından sorumlu olduğu isimlere dönük yapılacak özel hazırlık sürecine girildi. Her söyleşi anketvâri, belirli ve aynı sorular üzerinden değil; her bir kişi için özel hazırlanmak suretiyle gerçekleştirildi. Aylar süren yoğun bir sürecin neticesi olarak 3 ciltlik, orijinal ve emek mahsulü bir eser ortaya çıktı.
Üç cilt olarak hazırlanan kitabın ilk cildi Ne Oldu? bölümünden oluşuyor. Bölüm, onbeş yıllık sürecin geniş ve özenli hazırlanmış kronolojik anlatımı ve sürecin birincil aktörlüklerinin portrelerinin yer aldığı kronoloji ile başlıyor. Ardından, sürecin bizatihi birincil tanıklarından, o dönem yaşananlara ve yaşananların mahiyetine dair birebir, derinlikli ve uzun söyleşiler yer alıyor. Siyaset-Medya-Sermaye/İş Dünyası-Bürokrasi-Hukuk/Yargı-Eğitim-STK alanlarında faaliyeet gösteren isimler iideolojik ve toplumsal zemin açısından çeşitlilik gösteriyor. Bu kaynak çalışmaya zarar verebilecek manipülatif ve dezenformatif bir yaklaşımdan özellikle kaçınılarak; süreç, salt yaşananlar ve gerçekler üzerinden aktarılıyor. Zira kişilerdeki çeşitlilik bu arzu edilen durumu verecek şekilde kitaba yansımış durumda.
İkinci cilt Nasıl Gelişti? bölümünden oluşuyor. 28 Şubatın direkt olarak üzerinde etkileri olduğu ve mağduriyet noktaları yarattığı hususlar üzerinden, sürecin yansımaları değerlendiriliyor. Bu bölümde de, birinci ciltte olduğu gibi, seçilen isimlerle birebir, derinlikli ve uzun söyleşiler gerçekleştirildi. STK/Cemaat Boyutu-Başörtüsü Mağduriyeti Boyutu-İmam Hatip Liseleri Mağduriyeti Boyutu-Kuran Kursları Mağduriyeti Boyutu-Yüksek Askeri Şura Mağduriyeti Boyutu-Anadolu Boyutu-Gençlik Hareketleri Boyutu alt parametreleri üzerinden örneklem oluşturuldu.
Kitabın üçüncü ve son cildi ise Ne Değişti? böülümünden oluşuyor. Bu bölüm ise, farklı boyutlarıyla süreç içerisinde 28 Şubattan bugüne Türkiyede nelerin değiştiği; alanında önemli isimlerden makaleler alınmak suretiyle analiz ediliyor. Her bir önemli ismin kendi uzmanlık sahaları ve kitabın konsepti bağlamında bütüncüllüğün sağlanması gözetildi. Siyasette, ekonomide, toplumsal yapı ve dönüşümde, uluslararası ilişkiler perspektifinde, tarihsel birikim içerisindeki felsefî dönüşümde, akademi ve eğitim alanında nelerin değiştiğine dair önemli çözümlemeler yapılıyor.
28 Şubat darbesiyle ilgili şuana kadar yayınlanmış en kapsamlı çalışma olan bu 3 ciltlik eser, 68 söyleşi, 14 makale, 1 şiir, toplamda 83 ismin yazı ve söyleşileriyle katkıda bulunduğu eser binyılın sonunda Türkiyede neler yaşandığını anlamak isteyenler için bir başucu eseri olarak hazırlandı. |