Kitap Tanıtımı |
Bilimsel devrim, Greklerden beri insan aklının başarmış olduğu en köklü değişimlerden birisidir. (Alexandre Koyre)
Bilimsel devrim, Hristiyanlığın yükselişinden beri her şeyi gölgede bıraktığı gibi, Rönesans ve Reform gibi olayları da Ortaçağ Hristiyan sistemindeki salt olaylar dizisine indirgemiştir. (Herbert Butterfield)
Bilimsel devrim, Batı tarihinde gerçekleşmiş en önemli olaydır. (Richard S.Westfall)
Modern bilim, teorik yönü ile düşünme biçimimizi, dünya görüşümüzü ve inançlarımızı etkilerken, pratik yönü (teknolojik uygulamalar) ile de yaşam biçimimizi, bireysel ve toplumsal ilişkilerimizi değiştirmekte, yönlendirmekte ve biçimlendirmektedir. Modern bilimin sonuçları, teorik açıdan geçmişte sahip olduğumuz birçok düşünce, inanç ve değer yargısının değişmesine hatta geçerliliğini yitirmesine yol açtığı gibi, pratik yaşam açısından da insan yaşamını çevreleyen birçok araç ve gerecin değişmesine yol açmıştır. Modern bilimin insan yaşamı üzerindeki bütün bu olumlu ya da olumsuz etkileri dikkate alındığında, sağduyulu bir bireyin, "Modern bilim nedir ve nasıl oluşmuştur?" türünden soruları göz ardı edemeyeceği açıktır.
Bu eserde, söz konusu soruları merkeze alarak ve ayrıca bu hususta ileri sürülen tezleri de dikkate alarak, bir araştırma yürütmüştür. Buna göre modern bilim, fikir bazında Grek atomcu felsefeden beslenen devrimsel nitelikte değişim olmakla birlikte, "devrim" terimi, A. Koyre ve T. S. Kuhn terminolojisinde ele alındığı şekliyle, aniden veya birden bire bir değişim olarak değil de tarihsel süreç içerisinde belirli bir birikimin radikal yorumu olarak kullanılmıştır. Bu anlamda I. Newton'a gelene kadar, Grek felsefesinde, Ortaçağ İslam ve Hristiyan düşüncesinde ve Rönesans düşüncesinde birçok filozof ve bilim adamının hakkı da teslim edilmiştir. |