Kitap Tanıtımı |
Araştırma eğitimi her düzeydeki eğitim kurumlarınca gerçekleştirilmesi gereken bir genel kültür eğitimidir. Çünkü bir toplumda yalnızca bilimsel araştırmalar yapabilecek bilginler yetiştirmek yeterli değildir. Bilimsel olguları uygulamaya aktarabilecek teknisyenlerle, gerçek uygulayıcı yöneticiler ve bütün bunlardan etkilenecek sade vatandaş bile, belli düzeylerde araştırma formasyonu (biçimlenme) ve kültürüne ihtiyaç duyar.
Lisansüstü öğretimde uzman araştırmacı, öğretim elemanı ve bilim adamı yetiştirilir. Diğer bir ifadeyle, öğrencilere bilimsel araştırma yapabilme yeteneği ve araştırma da dâhil bir bilim dalında uzmanlık kazandırılır. Bu amaçla öğrenci, konuları yüzeyden değil temelden inceler. Bu ise ancak kazanılmış bir araştırma formasyonuyla mümkündür.
Bu kitap, araştırmayla ilgilenen herkese yönelik olmakla birlikte, özellikle üniversite düzeyindeki genç araştırmacılara yöneliktir ve öğrencilerin dersler için hazırladıkları ödevleri, geliştirdikleri tezleri ya da projeleri yazılı olarak sunarken uymaları gereken kurallar (standartlar) hakkında kendilerini bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Özellikle bilimsel araştırma sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar ve kullanılan kaynakların yazılması konusunda sürekli akılda tutulması gereken bilgileri kısa bir biçimde sunarak bir başvuru kaynağı yaratılmaya çalışılmıştır.
İçerik
1. Bölüm: Bilimsel Araştırma ve Bilgi Üretimi
2. Bölüm: Araştırma Süreci
3. Bölüm: Araştırma Raporunu Hazırlama
4. Bölüm: Tablo ve Şekil Hazırlama
5. Bölüm: Metin Aktarma ve Referans Gösterme
6. Bölüm: Tez Önerisinin Hazırlanması
7. Bölüm: Makale Yazım ve Yayımlama
8. Bölüm: Sözlü Sunum |