Kitap Tanıtımı |
Görüldüğü üzere bu özlü siyasetname, klasik siyasetnamelerin bütün konularını içermektedir. Eser teorik olmaktan ziyade büyük ve başarılı bir devlet adamının gözlem ve deneyimlerini yansıtmaktadır. Bu yönüyle adeta pratik bir siyasi bilgelik kılavuzudur.
Ele alınan konular toplum ve yönetim alanında günümüzde de gündemde olan konu başlıklarına karşılık gelmektedir. Bunların başlıcaları şunlardır: Adalet, insan hakları ihlallerinin (zulmün) önlenmesi, devlet adamının taşıması gereken nitelikler, idarenin ve yargının tarafsızlığı, istişare, stratejik düşünce ve karar alma, yumuşak ve iyi yönetim, ceza adaletinde caydırıcılık ve ölçülülük, vergilendirmede eşitlik ve adalet, kamu yönetiminde ehliyet ve liyakat, siyasi etik, kamu yararının gözetilmesi, halkın gönlünün kazanılması, desteğinin sağlanması, orduya önem verilmesi, eğitim ve bilimin teşviki, ekonomik gelişme ve kalkınma için yapılması gerekenler, hassas kesimlerin korunmasına yönelik sosyal politikalar ve halkla ilişkiler.
Aslında, bütün bu hususlar, adalet, kamu yararı, iyi yönetim ve sosyal devlet başlıkları altında özetlenebilir.
Yazar ahlak, inanç ve siyaseti birbiriyle bağlantılı görmekte, Makyavelist siyaseti tamamen mahkûm etmektedir. Yöneticinin kişisel yararını toplumun ve kamunun yararını gözetmesinde görmektedir. Yöneticileri siyasi hedeflere ulaşmak için gayri meşru ve toplumunun zararına araçlar kullanmasını kabul etmemektedir. Siyasetçilerin topluma verdikleri sözleri, yaptıkları vaatleri tutmaları gerektiğine vurgu yapmaktadır.
Siyaset ve kamu yönetimi alanlarında günümüzde teori ve bilgi ağırlıklı lisans eğitimleri, ehliyetli ve liyakatli yöneticiler yetiştirme konusunda arzulanan sonucu vermemektedir. Bu nedenle medeniyetimizin kadim siyasetname kültürünün temel metinlerinin günümüz terminolojisine uyarlanarak istifadeye sunulması kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Hiç kuşkusuz bu metinler adeta siyaset ve yönetim laboratuarlarının birer demirbaşı olarak kılavuzluk işlevini gelecekte de sürdüreceklerdir. |