Kitap Tanıtımı |
Faili belli devlet cinayetleri
Beyaz Toros, 1970lerden 2010lu yıllara, Kadir Manga ve arkadaşlarının Nurhakta öldürülmesinden Uludere-Roboski katliamına, Cumartesi Annelerinin yıllara yayılan mücadelesinden Gezi Direnişinde hayatını polis kurşunuyla kaybeden Ethem Sarısülüke kadar, hukukun, yasaların, adaletin hiçe sayılması sonucu devlet eliyle öldürülenlerin tarihinden izler süren bir kitap. Faillerin, cezasız kalacaklarını ve devlet tarafından korunacaklarını bildikleri için son derece pervasız davrandıkları nice olay sıralanıyor Beyaz Torosta.
Deneyimli gazeteci Gökçer Tahincioğlu, sistemin yok ediciliğini, modern, demokratik, insan hak ve özgürlüklerini esas aldığı söylenen bir devletin, en temel hak olan yaşam hakkını ihlal edişi üzerinden örnekliyor. Anlatılanların ortak sembolü, muhaliflere karşı yürütülen kirli savaşın araçlarından biri haline getirilen Beyaz Toros marka otomobil ise kitaba adını veriyor.
Yazar hakkında:
1977de Diyarbakırda doğdu. Bursa ve Ankarada eğitim gördü. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nü bitirdi. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'ndeki Yüksek Lisans eğitimini Askeri Darbeler Öncesi ve Sonrası Medya konulu teziyle tamamladı. Halen, 1997den bu yana çalıştığı Milliyet gazetesinin Ankara Haber Müdürü olarak görev yapıyor ve insan öykülerinin ele alındığı Yüzleşme adlı köşeyi yazıyor. Ulucanlar Cezaevi katliamı, Hayata Dönüş katliamı, İnsan Hakları Derneği baskını, MİT-Yargıtay-Alaattin Çakıcı skandalı, telefon dinlemeler, Hrant Dink dosyası gibi olaylara ilişkin haberleriyle Çağdaş Gazeteciler Derneği İzzet Kezer, Rafet Genç ve Yılın Haberi ödülleri, Metin Göktepe Yılın Gazetecisi Ödülü, Musa Anter Haber Ödülü, Abdi İpekçi Yılın Haberi ödülü, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü ödülü gibi ödüllere layık görüldü. Nevinin eşi, Ulaş Doğunun babasıdır. |