Kitap Tanıtımı |
Dünyanın çeşitli köşelerinde hâlâ devam eden savaşlarla gündeme gelir genellikle çocuklar. Küresel şiddetten, küresel çıkar hesaplarından, bencil siyasi oyunlardan en çok etkilenen, en kırılgan bireyleridir onlar dünyamızın. Oysa özel yaşamlarımızda en çok çocuklarımıza değer veririz. Onların sağlıklı ve mutlu büyümeleri, aydınlık bir geleceğe sahip olmaları idealiyle yaşarız âdeta.
Benim Hayatım, kendi çocuk gerçeğimizi, çocuk idealimizi, özenle sulayıp çapaladığımız tek tek fidanlar olarak algılamak yerine, dünya çocuk ormanını kuşbakışı görmeyi hedefleyen bir proje. Bu proje çerçevesinde kendi evimizden, kendi çocuklarımızın, kendi ideallerimizin etki alanından bir süreliğine ayrılarak insanoğlunun şu an içinde bulunduğu çocuk gerçeğiyle yüzleşiyoruz.
Projenin omurgasını Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi´nin öngördüğü dört temel hak ve özgürlük oluşturuyor.
1. Yaşama hakkı: su + yiyecek + barınak + sağlık hizmetleri
2. Gelişme hakkı: oyun + eğitim
3. Korunma hakkı: sevgi + ilgi + tehlikeden ve savaştan korunma + engelli
çocuklar için fırsat eşitliği
4. Katılım hakkı: kimlik + isim + milliyet + inanç + ifade özgürlüğü Çocuk Hakları Sözleşmesi, UNICEF´in on yıllık yoğun çalışmalarına dayanıyor.
Benim Hayatım projesi de bu temel çocuk hakları çerçevesinde dünyanın çeşitli yerlerinde birbirinden farklı, son derece ilginç yaşamları olan çocukları tanıtıyor.
Fakir olsun zengin olsun dünya ülkelerini tehdit eden başlıca meseleler fotoğraf ve röportajlarla aktarılıyor, egzotik ülkelere seyahat ediliyor, çocuk yaşamlara derinlemesine nüfuz ediliyor.
Benim Hayatım´da her bir hak üzerine durup düşünüyoruz. Dünyanın mevcut durumunu istatistiklerle öğreniyoruz. Dünyadaki gelişmiş, az gelişmiş, demokratik ya da sömürge konumundaki 180 ülkede bu hakkın nasıl yaşandığını yansıtan çarpıcı fotoğraf kareleri görüyoruz. Başlıklar da en az fotoğraflar kadar etkiliyor okuyucuyu: "Hani dünyadaki su herkese yeterdi?" "Diyelim ki bir sabah kalktığınızda evdeki musluklar ortadan kayboldu. Ne yapardınız?" "Karnınız açken ders çalışmayı ya da oyun oynamayı denediniz mi hiç?" "Dünyadaki her yedi kişiden biri bu cümleyi okuyup yazamıyor." "Kimsenin, kimliğinizi elinizden almaya hakkı yoktur." "Herkes kendi inancına göre yaşamakta özgürdür."
Takip eden sayfalarda dört kıtaya yayılmış 18 çocuğun yaşadıkları sokaklara, okullara, evlere ve odalara misafir oluyoruz. Onların ağzından temel hak ve özgürlüklerini ne derece kullanabildiklerini dinliyoruz; fotoğraflarla, röportajlarla belgelenmiş gerçekleri görüyoruz. Bilgilendirici harita ve şemaları inceliyoruz. |